Slægtninge fra Sachsen til Sønderborg

Den næste hustru, der giftede sig ind i slægten i Holm ved Nordborg var Edel Christina Krügers. Hendes far var skoleholder og alle hans kendte forfædre var håndværkere. Hendes mors forældre var bønder fra Ribeegnen

Skoleholder_fra_1814
Samtidig tegning af skoleholder

Med Peter Hansens Nielsens kone, Edel Christina Krüger, er vi tilbage i Broager Sogn. Nærmere betegnet i landsbyen Iller, hvor hendes far, Christopher Hinrich Krüger (1757-1807), var skoleholder. Det vil sige, at han som en skrive- og læsedygtig person drev en lokal skole før skoleloven af 1814. I visse tilfælde underviste en skoleholders kone piger og små drenge.

”Udi Jylland”

Christopher Hinrich og hans kone, Mette Jensdatter, havde omkring fem børn. Hun var fra Hoddeskov i Hodde Sogn ved Ribe ”udi Jylland”.

Hodde Kirke
Hodde Kirke

Hendes forældre var Edel Knudsdatter (1731-1803) og Jens Larsen (1720-1784) og i Broager kaldes hun både Jensen og Lassen i både Kirkebogen og Folketællinger.

De havde også sønnen Knud Jensen (1751-1814), men der vides ikke mere om dem eller deres forfædre, da kirkebøgerne først er bevaret fra 1777. Der er heller ingen skifteforretninger efter deres død i Nørholm Gods Skifteprotokol.

Loburg i Sachsen

Kirken i Loburg i Sachsen
Kirken i Loburg i Sachsen

Christopher Hinrichs far, Joachim Hartwig Krüger (1718-1783), stammede fra byen Loburg ved Magdeburg i Sachsen-Anhalt.

Det er en gammel by. Allerede i 900-tallet var der en slavisk borg på stedet som bevogtede vejen fra Zerbst til Burg og Brandenburg an der Havel, og i 965 overdrog kejser Otto den Store „civitas Luborn“ til Magdeburger Moritzkloster.

Joachim Hartwig var sergent og skræddermester i Skodsbøl. Hans far, som ifølge kirkebogen i Broager også hed Joachim Hartwig, var hjulmagermester og gift med Magalene.

Skipper i Sønderborg

Den yngre Joachim Hartwig var gift med Christina Johansdatter Petersen (1715-1793), og de havde

Sønderborg i 1600-tallet.
Sønderborg i 1600-tallet.

7 børn. Hun var fra Sønderborg, og hendes far, Johan Petersen, betegnes som skipper i Brogager kirkebog og bager i kirkebogen i Sønderborg.

Søfart var et vigtigt erhverv fra 1500 og 1600-tallet, hvor Sønderborg-skibe sejlede i hele Østersøen med varer fra Als.

Christinas mor var Anna Haarburg (1681 – 1763), der som ”Anna, Enken efter Johann Petersen” var nævnt i en bødeliste fra 1721-22.

Kirkebogen i Sønderborg er meget ufuldstændig ført i den periode, men hun var muligvis datter af Lorenz Johansen, idet både en søn og sønnesønner blev kaldt Lorentz. Haarburg er en by mellem Nüremberg, Ingolfstadt og Augsburg i Bayern i Sydtyskland.

Den forsvundne Peter

Kort over Als
Kort over Als

Edel Christina Krüger og Peter Hansens Nielsens børn var født i Nordborg og Tandslet og konfirmeret i Kettinge.

Hans død er ikke fundet i kirkebøgerne i Ulkebøl, men noget tyder på, at han døde omkring 1849/54, og han kunne derfor muligvis være faldet i treårskrigen mod Preussen 1848-50, men det har jeg endnu ikke fundet nogen informationer om det. Han kan også have forladt familien, men kirkebogen nævner ikke nogen detaljer. Uanset hvordan det hænger sammen, ser det ud til, at Edel Krüger har levet alene i omkring 20 år.

Farmors morfars farmor

Edel Christina Krüger var min 3x tipoldemor www.familiekroeniken.dk/site/person.asp?x=&person=53728

Edel Christina Krügers slægt (Tryk for at forstørre)
Edel Christina Krügers slægt (Tryk for at forstørre)
Reklamer

One thought on “Slægtninge fra Sachsen til Sønderborg”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s