Kromænd i Ved Kirken

Ved Kirken er bebyggelsen, der ligger omkring Ulkebøl Kirke. Herfra kom Jens Møllers aner, og her var de kromænd, gårdmænd og husmænd.

Jens Christensen Møllers farfar, Jens Christensen (ca. 1712 – 1786), findes i lægdsregistret fra 1740 i tjeneste hos gårdejer Hans Christensen i Ulkebøl, som den 23. februar 1758 fik lov til at overlade halvdelen af sit fæstekåd til ham, men det anføres at de i fællesskab skulle være ansvarlige for de årlig afgifter (C. III, nr. 20).

I jordebogen af 1765 nævnes Jens Christensen på byens største kåd med 3 rigsdaler som årlig afgift.

Hans far, Christen Jensen (1751-1798), var født Ved Kirken i Ulkebøl og betegnes som husmand i Mølby. Måske var det derfor hans søn havde tilnavnet Møller, selvom han var murer, eller også var Christen rent faktisk var møller.

Kromænd i Ved Kirken

Sprang Kro
Sprang Kro

Hans mor var Dorothea Dorthe Jacobsdatter (1765-1844), og hun var datter af Jacob Jepsen Kromand fra Ved Kirken en lille samling huse og gårde mellem Ulkebøl Kirke og Spang Kro, der hørte under de Augustenborgske godser.

Der er huller i kilderne, men den første kendte kroholder i Sprang var Hans Jepsen Kromand (1641-1703). Han kunne være efterfulgt af en søn, der kunne hedde Jeppe Hansen, og som altså kunne være Jacobs far.

Kock fra Ormetofte

Jens Christensen Møllers mor var Maren Jørgensdatter Kock (1722-1793) fra Ormetofte i Ulkebøl Sogn.

Hun var datter af Jørgen Petersen Kock (d. før 1757), der i degnen Paul Hammers register over altergæster fra 1721 nævnes som inderste hos Peder Johansen Jude på Stenen.

Landsbyen Kær i Ulkebøl Sogn
Landsbyen Kær i Ulkebøl Sogn

Hans forældre var Peter Kock (1640-efter 1701) og Mette, og han var sandsynligvis gift med en datter af Christen Petersen fra Ved Kirken, der ofte ses som fadder for deres børn. Konen hed muligvis Margrethe og hendes mor, Maren, var måske datter af Nis Clausen (1643-1697) og Karen (1628 -1707).

Han var gårdmand i Kær. Bertel Lassen overtog gården under Rønhaves len i 1698. Det vides ikke om han var beslægtet med Nis eller Karen.

Nis Clausen var Dorothea Christine Christensen Møllers 4x tipoldefar og hendes søn, Peter Hansen Nielsens kone Grethe Dorothea Jørgensen, var Nis Clausens 3x tipoldedatter.

Farmors morfars morfars farfar

Jens Christensen var min 5x tipoldefar: www.familiekroeniken.dk/site/person.asp?person=55489

Kilder

Kirkebøger
”Maibøll-Slægten fra Als gennem 300 Aar, udgivet 1944”, Christian Mailbøll,
”Anetavle for Parcellist Jørgen Christensen Kock i Spang, Ulkebøl Sogn”, Christian Maibøll, 1955.
www.alsnissen.dk/default.asp?side=1624

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s