To uægte og to ægte børn

Min oldemor, Dorothea Marie Nielsen fik 2 uægte børn, inden hun blev gift og fik 2 til. Familien boede forskellige steder i Sønderjylland, inden hun og manden, Hans Christian Iversen, flyttede til Lem i Himmerland i 1940.

Hans Christian Iversen (1879-1957) og Dorothea Marie Nielsen (1874-1957). blev gift i 1909. De tjente begge i Sundsmark i Ulkebøl Sogn, som i dag er del af Sønderborg, og hvor hendes forfædre kan føres mange generationer tilbage.

Hans Christian stammede fra Broager og var arbejdsmand. I årene efter de blev gift, flyttede familien en del omkring.

Da datteren Cæcilie Marie Iversen blev født i 1910, boede de i Ladegårdsskov, 1914-15 i Stolbro, 17. juli-30. november 1915 Sønderborg, 1. december 1915-1. april 1917 i Dybbølmark og herefter i Sønderborg fra 1. april 1917 på adressen Slottet 128 på Sønderborg Slot, hvor Noras nyfødte datter, Dorothea Marie Nielsen, også boede.

Familien flyttede til Perlegade 2 omkring 1922. 1935 boede de i Perlegade 65, og Dorothea Marie arbejdede i flere år på apoteket i Perlegade.

Skrædder i Ulkebøl

Kær Hestehave i Ulkebøl lige uden for Sønderborg.
Kær Hestehave i Ulkebøl lige uden for Sønderborg.

Dorothea Maries forældre var skrædder Peter Hansen Nielsen (1855-før 1921), som var født i Vollerup Majhus i Ulkebøl Sogn og Grethe Dorthea Jørgensen, der også fra Ulkebøl, og som normalt blev kaldt Margrethe Nielsen (1850-1926).

Peter og Grethe Dorthea blev gift den 28. juni 1874 og ud over Dorothea Marie, havde de børnene Frederik Nielsen (1874-1958), som havde mange børn, og Mette Eleonora Nielsen (1879-1931), som ikke havde nogen børn.

Peders død er ikke fundet hverken i kirkebog eller de tyske registre over fødsler og dødsfald.  I folketællingen for 1921 betegnes Grethe Dorthea som enke, og hun var husbestyrerinde hos sin bror, pensioneret murer Jørgen Jørgensen (1837-1925) i Kær Hestehave, som levede af sin egen formue. Ved folketællingen i 1925 boede hun hos datteren og svigersønnen, Mette Eleonora og Bernhardt Hansen i Kær.

To uægte børn

Dorothea Marie Nielsen  var som ung i huset i Kiel og senere i Sundsved, hvor hendes to uægte børn, Nora og Carl blev døbt i 1901 og 1907. Carl døde kort efter fødslen.

Den ældste datter, Nora Nielsen (1901-94), boede hos familien og bevarede tæt kontakt med sin søster, min farmor Cæcilie Marie, resten af livet.

Frederik Christian Iversen

Frederik Christian Iversen blev født 1914. Han var gift to gange og fik ialt 5 børn mellem 1942 og 1964.

Han arbejdede en tid på landet og var på landbrugsskole på Fyn. Senere kom han til Stålvalseværket i Frederiksværk, hvor han arbejdede under krigen.

Han var med i modstandsbevægelsen, og da han desuden var god til at tale tysk, fik han efter krigen job hos englænderne i Tyskland, hvor han censurerede breve og aflyttede telefonsamtaler.

Da Frederik Christians job hos englænderne var slut, flyttede han først til Århus, hvor han ikke kunne finde arbejde. Derfor flyttede han til Sverige, hvor han først arbejdede som skovhugger og dernæst kom til Gensebolaget i Eskilstuna, hvor han blev metalsliber. Herefter flyttede han tilbage til Fredericia, hvor han først arbejdede på Cohrs Sølvvarefabrik og siden forsøgte sig som ejendomshandler fra et hus langt ude i Kongsted Enge.

Dorothea
Dorothea Marie og Hans Christian med sønnen Frederik Christians ældste børn.

Omkring 1965 flyttede Frederik Christian til Ålborg, hvor familien boede i et havehus, som han havde sat i stand, så det kunne bebos hele året. Han havde også bygget hus såvel i Frederiksværk som i Kongsted Enge.

Han skrev også romaner og noveller, der aldrig blev udgivet, og var i øvrigt meget politisk engageret og især optaget af ting med relation til grænselandet. I mange år abonnerede han på Flensborg Avis.

 Flyttede til Lem

Ved krigsudbruddet 1940 flyttede Dorothea Marie og Hans Christian til Lem i Himmerland – både for at komme længere væk fra krigen og for at være tættere på datteren Cæcilie Marie, som boede der med mand og 4 sønner.

Begge tilbragte deres sidste år på Lem Alderdomshjem. Hans Christian døde 19.juni på Amtssygehuset i Skive i en alder af 78. Dorothea Marie døde den 25. september 1957, 83 år gammel.

Farmors mor

Dorothea Marie Nielsen var min oldemor: www.familiekroeniken.dk/site/person.asp?x=&person=42000

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s