Sønderborg Slot som husvildebolig

Fra slutningen af 1. verdenskrig boede der cirka 40 familier på Sønderborg Slot

Min farmor fortalte, at hun som barn boede på Sønderborg Slot, der fungerede som en slags husvildebolig. Og hun findes da også i

Sønderborg Slot
Sønderborg Slot, hvor der efter 1. Verdenskrig boede cirka 185 personer fordelt på omkring 15 husstande.

folketællingen i 1921 sammen med sine forældre, sin bror og sin ældste niece.  Der boede i alt omkring 185 personer fordelt på 40 husstande på slottet.

En undersøgelse af arkivalierne for Sønderborg Slot på Landsarkivet for Sønderjylland i Åbenrå indeholder ikke informationer om perioden. Og heller ikke Sønderborg Slot – Museum Sønderjylland – kender til perioden, hvor slottet fungerede som husvildebolig.

Frem til 1919 var slottet preussisk infanterikasserne, og i 1921 solgte hertug Ernst Günther af Augustenborg slottet til den danske stat.

Min oldefar, Hans Christian Iversen, blev såret i 1. Verdenskrig. Af sagsakterne fra Invalidenævnet for de Sønderjyske Landsdele fremgår det, at familien boede på adressen Slottet 128 fra og med 1. april 1917. Her søgte min oldefar, Hans Christian Iversen om at få videreført den pension han havde fået fra den tyske stat. Samme adresse fremgår af hans midlertidige danske indfødsretsbevis fra 1921.

Indfødsretsbevis_1
Midlertidige indfødsretsbevis, som er udstedt den 14. april 1921. ”Eftersom han beviseligt har haft fast bopæl i de sønderjyske Landsdele i Tiden fra 1. oktober 1918 til 15. juni 1920”.

De 40 husstande

En løs optælling af de øvrige beboere på slottet viser, at omkring 15 husfædre stammede nord for 1921-grænsen. Og ud over min oldefar har jeg fundet tre af disse på listen over modtagere af invalideydelse fra det sønderjyske invalidenævn.

data_folketaelling_FT1921_00155_00564
I folketællingen 1921 bor Hans Christian og Dorothea Marie Iversen Nielsen på Sønderborg Slot med deres to børn, Cæcilie Marie og Christian Frederik samt hendes barnebarn, Dorothea Marie Nielsen

15 andre husfædrene stammede fra Sydslesvig eller andre dele af Tyskland, der var 6 yngre kvinder, som var enker og boede der med deres familier eller alene. Herudover var der nogle enlige arbejdersker og en kvindelig aldersrentenyder.

Hans Christian Iversen (1879-1957) og hans kone, Dorothea Marie Nielsen (1874-1957) flyttede med deres børn til Perlegade omkring 1922, hvor de boede de til de flyttede til Himmerland i 1940.

 Kilder

Folketællingen 1921, Sønderborg, opslag 31 og frem
Transkriberet liste her: www.alsnissen.dk/default.asp?side=2371
www.wiki.dis-danmark.dk/index.php/Invaliden%C3%A6vn
www.museum-sonderjylland.dk

Reklamer

4 kommentarer til “Sønderborg Slot som husvildebolig”

  1. Pingback: familienshistorier

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s