Nord mødte Syd

Skomagersønnen fra Himmerland og arbejderdatteren fra Sønderjylland mødte hinanden i Vestjylland i 1929. De blev gift året efter og fik hurtigt fire sønner.

Niels_Christian_Christensen
Niels Kristian som soldat

Niels Kristian Christensen (1907-1966) var yngste søn af skomager Christen Nielsen og Dorthea Mogensdatter. Han voksede op i Simested i Vesthimmerland inden han kom i lære som købmand.

Som kommis var han en tid i Bjerregrav, og sidst i 1920’erne rejste han til Oksby nær Blåvand, hvor han blev kommis i den lokale brugs. Og det var her han mødte sin kommende kone, Cæcilie Marie Iversen, som var pige i huset på det lokale Mejeri.

Fra Vesthimmerland

Niels Christian var brugsuddeler i Vejby 1932-1947 og formand for den lokale idrætsforening og involveret i ungdomsarbejdet.  Det var gennem dette arbejde, han blev en god bekendt af Kaj Munk, der boede i uddelerboligen i Vejby, når han var på sine ture rundt på egnen.

Under Anden Verdenskrig var Niels Christian med i en ventegruppe – det vil sige del af den sene modstandsbevægelse.

Rosengade
Købmandsbutikken i Rosengade i Århus

1947-48 drev Niels Christian en frugt-grønt og blomsterbutik i Brogårdsgade i Skive og herefter var han købmand i Rosengade i Århus til sin død.

Cilia stammede fra Sønderjylland

Cilia
Cilia Christensen

Cæcilie Marie Iversen (1910-76) blev kaldt Cilia. Hun var datter af arbejdsmand Hans Christian Iversen og Dorothea Marie Nielsen, der stammede fra henholdsvis Broager og Ulkebøl nær

Caecilie4
Niels Kristian og Cilia

På grund af sin baggrund i det sønderjyske, fungerede hun efter krigen som tolk for tyske flygtninge i Vejby efter krigen.

Efter Niels Kristians død, afhændede Cæcilie Marie butikken og flyttede til Oxbøl på Als, hvor hendes søster, Nora boede. Nora var gift med Niels Thygesen Nielsen og fik mellem 1920 og 1941 4 døtre og 2 sønner.

 De fire sønner

4_drenge
Børge, Egon, Niels Erik og Hans Kristian

Cæcilie Marie og Niels Christian fik fire sønner mellem 1929 og 1937: Egon, Børge, Niels Erik og Hans Kristian.

4-drenge+forældre
Cilia og Niels Kristian med de fire sønner.

 

Egon

Niels Christian og Cæcilie Maries ældste søn, Egon Christensen (1930-1991), var matros og lastbilschauffør. Han blev gift med Fanny Petrine Jacobsen fra Færøerne, og de fik fire døtre og en søn.

Scan_Pic0034
Egon Christensen
Egon_Fanny1
Egon Christensen med sin kone, Fanny.

Børge

Den næste søn, Børge Christensen (1933-1990), var snedker og tømrermester i Århus.

Børge_portræt
Børge Christensen

Han var gift to gange og fik to døtre og en søn.

Niels Erik

Herefter fulgte Niels Erik Christensen, der som ung var  matros samtidig med at han tog meritlæruddannelsen, og herefter var skolelærer i Svendborg i mange år. Han er far til 1 datter og 1 søn.

Hans Kristian

Den yngste søn, Hans Kristian Christensen, har været skibsfører, shippingmand og arbejdet på De Danske Sukkerfabrikker. Han har 2 sønner med sin første kone, Nelly Christensen.

 

 

Fars forældre

Cæcilie Marie Iversen og Niels Christian var mine farforældre www.familiekroeniken.dk/site/person.asp?x=&person=41997.&srch=C%E6cilie%20Marie…….. og www.familiekroeniken.dk/site/person.asp?x=&person=41895

Reklamer

One thought on “Nord mødte Syd”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s