Den Milde Stiftelse

For tidlig død og en enke, der opretholdt livet for sig selv og sine børn som malkekone, indtil hun levede sine sidste år på Den Milde Sftiftelse

boestrup_hovedgaard
Bøstrup Hovedgård

Maren Sofie Christensdatters datter, Ane Marie Christensen (1853-1938),  fik sin første datter, Anna Kirstine Christensen 1. marts 187,5 og blev gift med hendes far, Jens Peder Christensen (1850 – 1898), den 13. maj 1876.

Han var forpagter på Bøstrup eller Bøstrup Hovedgård i Drøsselbjerg Sogn og boede i Bøstrupgårds Familiehus.

Fra omkring 1884 boede familien i Kirke Helsinge, hvor de næste seks børn er født. Da den yngste datter, Martha Sofie, blev født den 18. januar 1894 i Jorløse, boede familien i Tørvemosehuset under Vesterbygård Gods i Jorløse Sogn. Fire år senere boede de i Langemark i Sæby Sogn

Jens Peter døde kun 48 år gammel den 28 maj 1898 på Sæby Amtssygehus. Ved hans dødsanmeldelse i skifteprotokollen står, at han var under fattigforsørgelse.

Malkekone

De fleste af børnene var ude at tjene, men Ane Marie var 45 år gammel, og de to yngste børn var 11 og 4 år gamle.

selchaudal
Godset Selchaudal

I Folketællingen for 1901 betegnes Ane Marie som enke, og det noteres, at hun var flyttet til Katterup Gods i 1898 (Sæby Sogn også i dag), hvor hun boede sammen med børnene Niels Peter og Sofie. Hun ernærede sig som malkekone. Godset var 1894-1930 ejet af Ulrich Johan August greve Bernstorff-Mylius.

michelle_christiane_selchau
Frøken Selchaus

1906 viser folketællingen, at Ane Marie var malkekone på Selchausdal Gods, som dengang lå i Sæby Sogn, Holbæk Amt (I dag ligger det i Buerup Sogn, der blev selvstændigt i 1922), hvor hun boede sammen med “barnet” Martha Sofie Kristensen. De var flyttet til Selchausdal i 1903. Godset var 1866-1914 ejet af Michelle Christiane Agnete Charlotte Selchau.

Selchaudal22
Godset i dag

Stiftelsen i Selchauhus

den_milde_stiftelse
I bogen “Herregårdsliv”ved Ole Højrup – bind 6, kan man også læse om stiftelsen. Der findes i den et par billeder fra 1920 af kvinderne på stiftelsen og der står læse: “Ældre koner fra sognet, som boede på stiftelsen, kom én gang om måneden for at vaske. De vaskede i et par dage. Det foregik jo ved håndkraft. Fra klokken 7 om morgen til 5 aften fik de hver 3 kr. om dagen. Det var endda i 30erne. Når vi gjorde hovedrengøring, var det det samme”

1916 bode hun på Den Milde Stiftelse som godsejer frøken Michelle Selchau byggede i 1896 som fribolig for 12 gamle kvinder fra sognet. Tidligere ansatte på godset havde dog forret.

Ifølge reglementet måtte enlige kvinder bo her hele deres levetid “saafremt de ikke gjøre sig uværdige hertil. De skal vise Sømmelighed og Velvilje i irejse bort mere en én ndbyrdes Omgang og lade herske god Aand og god Orden. Ingen må have liggende Gæster, ikke holde Fjerkræ og Hunde og ikke Maaned ad Gangen. Latrintønden skal skylles hver Lørdag. Døren til Stuehuset skal laases ved Solnedgang, og alle er pligtige til nøje at rette sig herefter”.

Ane Marie boede samme sted ved folketællingerne i 1921 og 1925. I sidstnævnte er der – ligesom det er tilfældet for de øvrige beboere på stiftelsen – anført “privat understøttelse” i rubrikken “Erhververv eller livsstilling”.

Ved hendes død står følgende i Kirkebogen:

“Aldersrentenydende enke, Frk. Selchaus Stiftelse. Født Kirke Helsinge 20. marts 1853. Datter af pige Maren Sophie Christensdatter og udlagt barnefar Hans Sørensen af Krænkerup. Afdøde ægtefælle arbejdsmand Jens Peder Christensen, Langemark, da Sæby Sogn.”

selchaushus2
Bygningen der ligger på Nøragervej 12, hedder Selchaushus og har Michelle Selchaus initialer på facaden. I 1962 havde stiftelsen kun én beboer. Bygningen har siden været anvendt som feriekoloni for børn
Selchaushus_marker
Landskabet ved Selchauhus.

De 7 Børn

Ane Marie Christensen
Ane Marie Christensen

Ane Marie Christensen og Jens Peter Christensen fik 7 børn i løbet af 19 år.

Den ældste, Anna Kirstine Christensen blev født 1875.

Året efter blev Kristian Peder Christensen, kaldet Peter Christensen født. Han var gift med Laura Sofie Larsen. Se mere her.

Næste i rækken var Karl Valdemar Christensen f. 1877, som var gift med Karen Marie.

Den tredje søn, Christen Peder Christensen, blev født i 1879.

Herefter fulgte datteren Martha Sofie Christensen (1881-før 1894)

Næste datter var Laura Kristine Christensen (f. 1884). I 1097 fik hun datteren Ellen Marie Elisabeth Hansen med fyrbøder på M/S Vilhelm Kolding, Ole Valdemar Hansen. 3 år efter blev hun gift med husmand Vilhelm Hansen fra Basnæs, Tjæreby Sogn ved Skælskør. Da de fik deres søn , boede de på Tjæreby Mark. De fik datteren Agnethe Hansen i 1911 og 11 år senere sønnen Poul Tage Frederik Hansen, der døde som spæd.

Den næstyngste af Ane Marie og Jens Peders børn var Niels Peter Christensen, der var født 1887 i Kirke Helsinge.

7 år efter fulgte den yngste, Martha Sofie Christensen, som var gift Pedersen og boede i Kalundborg. Hun var 4 da faderen døde i 1898.

ane_marie_christensen
Ane Marie Christensens forfædre (Klik for at forstørre)

Morfars farforældre

Ane Marie Christensen og Jens Peder Christensen var mine tipoldeforældre:  www.familiekroeniken.dk/site/person.asp?x=&person=46471

Reklamer

2 kommentarer til “Den Milde Stiftelse”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s