Nordtyske og sønderjyske præster og embedsmænd

Der var tætte forbindelser mellem præsteslægterne i Nordtyskland og Sønderjylland, embedsmænd og administratorer for de slesvigske hertuger og handelsslægterne i Hansestæderne.

Sophie Elisabeth Glamanns mor, Ingeborg Toben (f. 1642), stammede fra en præsteslægt med forbindelser til slægter i de nordeuropæiske Hansestæder, og hendes familie kan føres meget langt tilbage, sådan det ofte er tilfældet med

Hanseforbundets udbredelse omkring 1400.
Hanseforbundets udbredelse omkring 1400.

præsters familie, da de blev opfattet som mere ”interessante”, og der lang tilbage i tiden er blevet forsket i deres forfædre.

Hendes aner i Nordtyskland, Østersøområdet, de baltiske lande og Nederlandene kendes i særlig grad slægtsbogen, ”Dat Slechtbok”, som en af hendes slægtninge oprindeligt udarbejdede i 1521.

Den blev løbende opdateret og ajourført igen i 1876. og bygger på kilder, der gik tabt under bombardementerne af Hamborg under Anden Verdenskrig.

Fra Brandenburg til Ærø

Glücksburg Slot
Glücksburg Slot

Ingeborg Toben var gift med Hans Glamann (1630-89), som oprindelig var fra Brandenburg, hvor hans far, Nicolai Glamann,var oldermand for bryggerlauget i Ueckermünde i Vorpommern.

Han findes ikke i skatteregistret for Ueckermünde fra 1664, 1670 eller 1693. Kirkebøger for sognet findes først fra 1700-tallet.

Hans Glamann var først kammertjener for Hertug Philip af Slesvig-

Søgård på Ærø, som var den hertugelige amtsforvalters residens
Søgård på Ærø, som var den hertugelige amtsforvalters residens

Holsten-Sønderborg-Glücksborg og blev senere amtskriver på Ærø og borgmester i Ærøskøbing.

Ingeborg Tobens far, Johannes Thortzenius (1593-1658), var født i Flensborg og fra 1616 til sin død diakon og ærkediakon i Sønderborg. Andre versioner af hans navn er Thoben, Thortsen, Thorsen, Thortzenius.

Han var gift med Birgitte Jepsen hvis far, Jacob Jebsen (1583-1629), var sognefoged i Ullerup sogn og ejer af en gård i Blans, som han havde overtaget efter sin far, Nis Jebsen.

Hendes mor, Brigitta Riggelsen, var datter af sognefoged i Kværs, Jens Riggelsen og Margrethe, hvis baggrund ikke kendes.

BirgitteJebsen_Aner
Birgit Jebsens aner i Nordtyskland og Estland.

Hertugelig fyrbøder

Jacob Jebsens kone, Cæcilie Hansdatter From, som også blev kaldt Sille From (f 1601), var datter af Hans Simonsen From (1561-1623) og Cecilie Jørgensdatter Schrøder (1576-1612).

Hansborg_Haderslev_1585
Slottet Hanseborg i Haderslev

Hans From overtog herregården Hovgård i Hoptrup Sogn efter sin far, hertugelig fyrbøder, Simon From (1530 – 1595), der arbejdede for hertug Hans den Ældre i Haderslev, der var hertug i de haderslevske dele af Slesvig og Holsten fra 1544 til 1580.

Hertugen overnattede i øvrigt hos Karen Kotte i Odense, når han var på rejse gennem landet.

Simon From var muligvis gift med Hanna Boldich (1534-95). Hendes baggrund er usikker, men der er måske en forbindelse til Hieronimus Boldich, som blandt andet nævnes som borgmester i Haderslev.

 Præst i Haderslev

Cecilie Schrøders far, Georg eller Jørgen Schröder (1542-1607), var præst ved St. Marien i Haderslev 1572-1607 og var samtidig generalpræst i Haderslev Distrikt, indtil han 1587 blev første hofpræst og siden provst i Haderslev.

Hans far, Sebastian Schröder (1520-før 1560), var læge i Flensborg, og søn af Karsten Schröder (1485-1555) og Anna. Sebastian var gift med Anna Nielsdatter, hvis baggrund er ukendt.

Mormors mormors morfars morfars mormors mor

Ingeborg Toben var min 11x tipoldemor: www.familiekroeniken.dk/site/person.asp?person=41543

Reklamer

2 kommentarer til “Nordtyske og sønderjyske præster og embedsmænd”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s