Landsbyens håndværkere havde en vigtig rolle og forsynede gårdmænd og husmænd med det, man ikke selv kunne producere. I Strammelse boede en beslægtet smed og slagter. 

Smedje fra Frilandsmuseet.

Jens Hansen Smed (1703-1779) var klejnsmed i Bjernemark og gift anden og tredje gang med Dorthe Lauritzdatter og Stine Christoffersdatter.

Han var den yngste af de 8 børn som hans far, Hans Andersen Smed (1645-1708),  fik med sin tredje kone Karen Jensdatter (1663-1736).

Hans Smed var bysmed i Strammelse og havde været gift to gange før.

Første gang i 1671 med Bold Nielsdatter (1634-1682), der var enke efter Mads Vogn i Strammelse, der døde 1662. Parret fik tre sønner, som alle døde som små, samt datteren Kirsten Hansdatter (1673­-1708), der var gift med Hans Hansen Bødker.

Hans Smeds anden kone, Anne Nielsdatter, Niels Bundis datter, døde i barselsseng i 1683 efter et års ægteskab efter at have født et dødfødt barn.

Hans og Karens 8 børn

Alkovevæg med bornholmerur i Den Fynske Landsby

Af Hans og Karen Jensdatters øvrige syv børn var Mette Hansdatter (1688­-1718) gift med Hans Pedersen Skrædder og døde i barselsseng. Bold Hansdatter var gift med Lauritz Pedersen.

Ellen Hansdatter (1689­-1757) fik en uægte søn med landsoldat Christopher Pedersen, før hun blev gift med Søren Rasmussen Jyde. Men tilnavnet Smed var så stærkt, at hun blev kaldt Ellen Smed ved sin død.

Det vides ikke hvad der skete med tre af de fire næste børn i rækken Rasmus (f. 1691), Margrethe (f. 1696) og Anne (f. 1699), mens sønnen Jørgen døde kort efter fødslen i 1695. Og Jens var altså den yngste.

Slagsmål under dåbsgilde

stjertpotte
En Stjertpotte er en potte af keramik eller metal, der som regel står på tre ben og løftes med en stjert, et rundt håndtag på siden af potten; denne kan også have hældetud. (europeana.eu)

Det var altså Jørgen, som Hans Smed og Karen Jensdatter , holdt barselsgilde for i Strammelse den 28. april 1695. Et gilde, der blev talt om længe efter.

Som bysmed var han en vigtig person i byen, og de fleste tog del i ”barnsøllet” uanset, om de var indbudte eller ej.

Og der blev drukket igennem. Både under festen og når man kom hjem. To af gæsterne kom alvorligt op at toppes. Det hele er beskrevet i tingbogen under den efterfølgende retssag.

Det startede da Anders Drost blev misundelig over, at Anders Wigh kunne fortælle, at han havde fire svin i Lunde. Drost begyndte at skælder ud, og Wigh svarede tilbage ved at kalde ham ”en enøjet pottestjert” og andre lignende skældsord.

Det ene ord tog det andet, og før man ret vidste af det, gik fyrfad, ølkande og bordets øvrige indhold på gulvet, og de to stridshaner gik snart samme Vej. Et af vidnerne fortalte, at Anders Wigh lå tværs over dørtærsklen, og modparten stod og trådte på ham med sine fødder, mens han ikke glemte samtidig at bruge Næverne.

Nu trådte flere af gæsterne til og skilte kamphanerne ad. Den ene førte de hen til døren og den anden ud i fremmerset – det forreste rum i bondegården, der som regel blev brugt til stegers eller bryggers.

Bryggers
Bryggers fra et hus på Frilandsmuseet.

Her fandt fortæller Anders Baagøes kone, at hun havde været hjemme og genne sine gæslinger i hus, fandt hun Anders Wigh stående her.

Han støttede sig til kværnen, og da hun spurgte ham, hvorfor han stod der, ”var han så ude af sig selv, at han intet kunne svare. ”

For at sikre sig mod, at slagsmålet skulde gå videre end til ”Haargreb”, ”Jordskub” og ”Kofteflænsning” tog man knivene fra Drost og Wigh, og lagde dem i sengen hos – barselkvinden, det eneste Sted i huset, hvor de forstyrrede mennesker ikke vovede sig hen. Og omsider fik man dem hjem at sove rusen ud.

Karen gift igen

Efter Hans’ død i 1709 blev Karen som 46-årig gift med Rasmus Madsen Smed, som må have overtaget smedjen.

De fik ingen fælles børn, og skiftet efter hendes død blev holdt den 5. juni 1736.

Slagter i Strammelse

Hans Smeds forældre kendes ikke, men Karen var datter af Jens Jørgensen Slagter (Slacter) (1628 – 1696) og Ellen Ospensdatter (1630 – 1693) i Strammelse, hvis far, Ospen Jepsen (1587-1655), kendes fra flere skifter

En slager på kobberstik fra 1562, som forestiller slagtningen af fedekalven fra lignelsen om Den fortabte søn (Kunstnere: Philips Galle, Maarten van Heemskerck og
Hieronymus Cock)

Ellen var enke efter Hans Hansen Slagter, hvis første kone var Maren Ibsdatter (1567­-1647) og fik fire børn med ham, hvoraf de to yngste døde som spæde.

Jens og Ellen fik fem børn sammen, hvoraf den yngste, Hans døde som spæd i 1674.

Jens Slagter var i 1660 indstævnet for Tåsinge Birketing, fordi han skyldte 16 års barnepenge “som er Maren Erichesdatters arvegods som har stået uden renter i 16 år”: Han var desuden indklaget i en række mindre sager.

Aner nævnt i indlægget

Kilder

Kirkebøger
Skifteprotokol
A. Mohr Lolks Arbejder med Tåsinges historie
C.G Høgstrøm og Svend Højtes tave nr. 69 over slægten Lund, Tåsinge Lokalarkiv
Høgsbros Slægstavler over slægter på Tåsinge
http://www.historiskatlas.dk
http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/3717
http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/3716

Skriv en kommentar