Slægterne Banner, Panter og Stenbrikke var blandt landets mest magtfulde slægter, som ofte stod i spidsen for den jyske herremandsopposition mod den til enhver tid siddende konge. Deres godser var koncentreret i Vendsyssel og Nordjylland.

Niels Eriksen Banner var blandt andet høvedsmand på Ålborghus. Det nuværende slot erstattede den oprindelige borg og blev opført i perioden 1539-1553

Oluf Olufsen Lunges kone, Karen Nielsdatter Banner (død efter 1507) var datter af Niels Eriksen Banner (ca. 1380-efter 1444) og Johanne Andersdatter Panter.

Niels Banner ejede herregårdene Vinstrup og Asdal. Han nævnes i 1421 og 1423 som Nicolaus Erici de Vinstrup og i 1425 som Nicolaus Erichson de Asdal.

Han var rigsråd og lensmand på Skivehus, da han deltog i opstanden mod Erik af Pommern, og han var blandt dem, der indkaldte Christoffer af Bayern. I 1442 var han høvedsmand på Ålborghus samt ridder og som sådan til stede ved Christoffers kroning til konge i Ribe.

Niels Banner var søn af Erik Thomsen Banner (død efter 1411) og Ingerd Pedersdatter Krabbe, hvis far, Peder Krabbe, der ikke vides mere om.

Sønnesønner af Niels Rød

Erik Banner ejede herregården Vinstrup. Han nævnes 1387 som Hericus Thomelz

Banner-slægtens våben. (Illustration: Danmarks Adels Årbog 1885, Anders Thiset (d. 1917), uden ophavsret)

Banner. Han forseglede med Banner-våbnet, da han skrev til vitterlighed for Anders Jepsen Lunge. 1407 var han ridder og gav 1409 gods til Antvorskov og nævnes her som Erik Tammelz Banner.

Erik Thomsen far var Thomas Nielsen Banner, som kendes, fordi hans sønner, nævnes som sønnesønner af Niels Eriksen Rød (død før 2. juli 1355). Hans mor kendes ikke.

Niels Rød ejede Herregården Jerstrup ved Bogense, hvor han nævnes 1321, 1328 og 1346. Han var ridder, og det vides, at han blev dræbt før 2. juli 1355, fordi hans to andre sønner Erik Nielsen og Jens Nielsen (kaldet Löcke), lovede kong Valdemar, dennes søn Christopher og farbror grev Adolf af Holsten “fuld sone og orfejde” for de navngivne riddere og væbnere, der har været meddelagtig i deres fars død.

Læs mere i andre kapitler om

Aner nævnt i Indlægget

Karen Nielsdatter Banners aner i Banner og Panter-slægten.

Kilder

En mening om “Magtfulde slægter i Vendsyssel

Skriv en kommentar