Der var masser af liv i Cilia og Niels Kristians lejlighed i Århus. Den yngste, Hans Kristian flyttede først hjemmefra sidst i 1956, Børge flyttede tilbage en periode, svigerdatteren Fanny flyttede ind og særligt Niels bror Johannes og hans familie var hyppige gæster.

Sølvbryllup4
Cilia og Niels Kristian ved deres sølvbryllup i lejligheden i Vestergade.

Da de to ”karensår” som indvandrere til byen var gået, kunne boligjagten gå ind.

Cilia mente jo nok, der kunne blive til et lille rækkehus eller i det mindste en af de nye lejligheder, der nu begyndte at blive bygget i stor stil.

Det syntes Niels Kristian dog ikke, så i stedet lykkedes det at finde en ældre stor lejlighed i Vestergade, på hjørnet af Møllestien, hvor gadebelysningen endnu var gaslys.

Her var to store stuer, soveværelse og bad. I forlængelse af køkkenet var der et lille

værelse, som nok oprindeligt var et pigeværelse. Der residerede sønnen Børge, indtil han rejste hjemmefra, så Hans Kristian kunne overtage det.

Indtil da havde han en seng i en stor hjørnestue, der var delt op med en murstensreol.

Det vil sige, at der endelig var plads nok, men praktisk var der ikke. Blandt andet skulle man gennem soveværelset for at komme til badeværelset. Her var det så endeligt muligt at tage et brusebad, men da vandet skulle varmes op ved hjælp af gas, der dels var lang tid om opvarmningen og ikke havde kapacitet til mere end et kort ophold under bruseren, blev det ikke til mere end et ugentlig bad, men bare det var da et betydeligt fremskridt.

Biograf og teater

Gyrd
Niels Kristian og Cilia var indimellem i teatret samen med Hans Kristian. Det var mens folk som Gyrd Løfquist, Poul Hagen og Karl Stegger udfoldede sig på Århus Teater. På billedet ses Gyrd Løfqvist og Paul Smyrner i “Don Carlos” Et dramatisk digt af Friedrich Schiller, som blev opført i 1956 (Statsbiblioteket).

Det var før fjernsynet havde holdt sit indtog, så det at gå i biografen var meget almindeligt.

Der var blot den ulempe ved det, at de biografer, der fandtes, var små og ældgamle, hvis man lige ser bort fra Reginateateret, der både var stort og ikke så gammelt.

Det bevirkede, at der var lange, lange køer ved hver eneste forestilling, og allerlængst var de lørdag eftermiddag, hvor billetprisen var ekstra lav. Kom man ikke af sted i god tid, skulle man ikke regne med at komme ind.

Efterhånden blev der dog bygget nye biografer og de gamle moderniseredes, så det blev nemmere at få billet. Også teaterbesøg blev det til. Skolerne havde en skolesceneordning, hvor man kunne tilmelde sig for et mindre beløb, så der overværede Hans Kristian gennem nogle år en hel del forskellige forestillinger.

Udflugter i Danmark og Tyskland

Hamborg
Omkring 1952 tog Niels Kristian, Cilia og Hans Kristian på en 2-dages bustur i påsken til Hamborg. Ud over en tur gennem Reberbahn var der også en havnerundfart og et besøg i Hagenbecks Tierpark.

Tit tog familien på cykeltur om søndagen, ofte ret langt væk.

Blandt andet en tur til Silkeborg, og en søndag var familien med en lille båd til Samsø, hvor de cyklede rundt hele dagen.

En anden gang tog familien lørdag aften med DFDS-båden til København naturligvis på dæksplads. Det betød meget lidt søvn, men til gengæld oplevede Hans Kristian sejlturen meget intenst. Tænk, der dukkede Hesselø op, og i morgenbrækningen Kullen og dermed et glimt af det fjerne Sverige. Senere Kronborg og endelig indsejlingen til København.

Bustur_1952
Cilia og Niels Kristian på bustur i 1952

Dagen gik så med at se på nogle af de mange seværdigheder og turen gik også med bus langt ud på landet på Amager, hvor Kastrup Lufthavn lå.

Der spiste familien middagsmad, mens vi så indtil flere fly, hvoraf mindst et var helt fra USA – muligvis en Super Constellation fra TWA.

Det var en træt familie, der om aftenen returnerede med færgen til Århus med ankomst kl. 07:00 mandag morgen, men træt eller ej, butikken åbnede og sønnen skulle i skole. Det var i det taget utroligt hvor få hviledage, han havde gennem livet.

Fanny flyttede ind

Cilia+NielsChristian+Fanny
Niels Kristian, Fanny og Cilia.

I 1953 flyttede den kommende svigerdatter, Fanny, ind hos Niels Kristian og Cilia i Vestergade. For Hans Kristian var det rigtig spændende at få en storesøster.

Og naturligvis var hun glad for at have en at støtte sig til i den første svære tid på dette fremmede land, hvor der fandtes både tog og sporvogne, så de tilbragte meget tid sammen.

Hun fik dog snart arbejde og et værelse at bo i, men hun kom trofast på besøg, når hun havde fri.

Scooter og bil

Niels Kristian gav undertiden udtryk for, at det kunne være rart at have en bil, men en sådan kunne man ikke uden videre købe, selv om man havde råd. Der skulle indkøbstilladelse til, og det kunne han ikke få, og desuden havde han heller ikke råd.

I stedet blev det til, at han i 1954 anskaffede en Vespa-scooter, 125 ccm. Så kunne han

Bilen
Familiens varebil

afskedige bydrengen og selv køre varer ud. Og cykel-og spadsere- ture om søndagen blev nu afløst at scooterture. Der var sågar en Vespaklub, der arrangerede fælles- ture, hvori Niels Kristian og Cilia ivrigt deltog.

1959 købte Niels Kristian så sin første bil i nyere tid, (han havde ca.1930 haft en Ford T) nemlig en brugt Austin A38, varebil med blændede sideruder. Således indrettet kunne den med fire sæder indregistreres på ”papegøjeplader”og bruges til såvel vare- som passagertransport.

Nu kunne der foretages længere ture uden at blive våd, som det ofte skete på scooteren, så der var fremgang at spore, men stadig var det jo kun fra lørdag eftermiddag til søndag aften de kunne være væk hjemmefra.

Niels Christian, Nelly og bilen
Niels Kristian, hans svigerdatter Nelly og hans bil.

Dog fik Niels Kristian bevilget et ophold på Vejle Idrætshøjskole en gang, hvor Cilia så skulle passe forretningen.

Han nåede dog aldrig så langt, for en mørk og regnfuld aften på vej dertil, kørte han bag ind i en standset mørkelagt militærbil. Hele overdelen blev revet af bilen, men mirakuløst skete der ikke noget særligt med ham.

Austin A35 testdrive

En mening om “Dagligdag og fritid i 1950’erne

Skriv en kommentar