Hans Christian Iversen og Dorothea Marie Nielsen tjente begge i Sundsmark i Ulkebøl Sogn, da de blev gift i 1909. Deres liv blev præget af 1. verdenskrig og det var den næste store krig, der fik dem til at flytte til Himmerland, hvor de boede deres sidste år.

Iversens-Colorized
Hans Christian Iversen i tysk soldateruniform med kone, Dorothea Marie Nielsen og datteren Cæcilie Marie, der blev kaldt Cilia.

Hans Christian Iversen (1879-1957) var søn af Frederik Iversen (1834 -1890) og  Cecilie Maria Dorthea Hansen (1842 ­ 1900) fra Broager.

Han tjente på landet afbrudt af perioder, hvor han aftjente sin værnepligt for det tyske kejserrige. Her var han stationeret forskellige steder i Tyskland fra 1902 og frem til 1909. Indimellem arbejdede han som arbejdsmand, og årene efter at han var blevet gift med Dorothea Marie Nielsen (1874-1957).

Han havde også medbragt nogle udtryk fra det tyske, bl.a. et der lød: ”Hoch das Bein, das Vaterland soll leben#, der ironiserede over den tyske strækmarch, eller ”ich kan ebenso gut tysk sprechen, som hvilken mand i vor by, aber nicht so læng bli´e ved.”

Da datteren Cæcilie Marie Iversen blev født i 1910, boede de i Ladegårdsskov.

Af Hans Christians soldaterpapirer fremgår, at familien herefter flyttede en del omkring i Sønderjylland:

  • Stolbro fra 1914 til 1915
  • Sønderborg 17. juli-30. november 1915
  • Dybbølmark 1. december 1915 -1. april 1917
  • Sønderborg fra 1. april 1917 på adressen Slottet 128 (Sønderborg Slot)

Sønderborg Slot boede de sammen med deres egne to børn og Dorotheas barnebarn, som også hed Dorothea Marie, som hendes datter, Nora, havde fået uden for ægteskab i 1920.

Dorothea var fra Ulkebøl

Dorothea fejer-Colorized
Dorothea med fejekosten efter at hun og Hans Christian var flyttet til Vejby i 1940. Bag ruden en af datteren Noras døtre.

Dorothea voksede op hos sine forældre i Ulkebøl, som i dag er del af Sønderborg, og hvor hendes forfædre kan føres mange generationer tilbage.

Hun fortalte engang sin dattersøn, Hans Kristian, at hendes far havde slået hende, så en trommehinde var sprængt. Og desuden at hun engang havde haft en bændelorm.

Efter skolegangen kom hun ud at tjene og fik to uægte børn; datteren Nora i 1901 og sønnen Carl, der døde kort efter fødslen i 1907. Nora var tæt knyttet til familien og ikke mindst til Cilia hele livet.

Perlegade

Hans Christian og Dorotha flyttede til Perlegade 2 omkring 1922 og i 1935 boede de i Perlegade 65.

Hun i flere år på apoteket i samme gade og han var arbejdsmand på havnen og sejlede en overgang på Sønderborg-Flensborg-færgen.

Ved krigsudbruddet 1940 flyttede Dorothea Marie og Hans Christian til Lem i Himmerland – både for at komme længere væk fra krigen og for at være tættere på datteren Cæcilie Marie, som boede der med mand og 4 sønner.

Og parret havde et tæt forhold til både Cilia og Nora og mange af deres børn gennem hele deres liv.

Familieportræt
Dorothea Marie og Hans Kristian med døtre Cilia og Nora samt svigersønnen Niels Kristian med sønnen Hans Kristian på skødet. Bagved ses blandt andet Børge og Niels Erik samt Noras børn, svigerbørn og børnebørn.

En mening om “Sønderjysk arbejderpar

Skriv en kommentar