Cæcilie Marie Iversen blev gift som 20-årig og fik i løbet af 7 år 4 sønner. Hun flyttede med sin mand til Vejby i Himmerland og senere boede de i Skive og Århus. 

Cilia
Cilia Christensen

Cæcilie Marie Iversen (1910-76) blev kaldt Cilia. Hun var datter af arbejdsmand Hans Christian Iversen og Dorothea Marie Nielsen, der stammede fra henholdsvis Broager og Ulkebøl nær Sønderborg.

Hun blev konfirmeret i Sønderborg, hvor familien boede.

Hun var en flittig og dygtig elev, og fik realeksamen, hvilket var meget usædvanligt for en pige fra en arbejderfamilie.

Mødte mand i Blåvand

Hun var i huset hos mejeristen i Oksby i nærheden af Blåvands Huk, da hun i 1930 blev gift med Niels Christian Christensen, der var komis i brugsforeningen, som lå lige ved siden af mejeriet.

Oksby mejeri og brugs lå side om side (Sylvest Jensen Luftfoto, Det Kgl. Bibliotek)

Fire drenge

Børge-NielsE-HansK+Cilia
Cilia med de tre yngste drenge, Børge, Niels Erik og Hans Kristian.

Cilia og Niels Kristian fik fire drenge. De blev født i 1930, 1932, 1933 og den sidste i 1937. De fik navnene Egon, Niels Erik, Børge og Hans Kristian.

Familien flyttede til Vejby, hvor Niels Christian blev brugsuddeler. Og de tre store de gik under betegnelsen: ”de forskjøt unger fra æ brugs”, hvor ”forskjøt” betyder noget i retning af uregerlig. Og Cilia var den der i det daglige havde alt besværet med fire drengebørn Men hun var ingen rappenskralde.

Den yngste i flokken, Hans Kristian, fortæller, at der blev passet godt på de 4 drenge, og det var sjældent, hun råbte højt. Desuden sang hun godt og ofte, så tit, når Hans Kristian hører en film- eller revymelodi fra den tid, kan han huske, at hun har sunget den for ham og brødrene.

Stor omgangskreds i Vejby

Cilias forældre flyttede fra Sønderborg til nabobyen Lem i 1940. Så Cilias mor kom næsten dagligt et lille smut forbi uddelerboligen, og hvis Cilia så fx havde været i Skive for at se en film, blev handlingen genfortalt, mens Hans Kristian lyttede meget interesseret med i baggrunden.

Vejby_1920-50
Kort over Vejby, med stationen Vejbyvad, som var del af Skive-Vestsalling Jernbanen. (historiskatlas.dk)

Måske faldt Cilia med sin realeksamen lidt ved siden af i bondesamfundet – men vel sagtens på grund af Niels Christians arbejde, havde de en pænt stor omgangskreds. Der var fx to kortklubber, dels den store, hvor gårdmændene var med, og dels den lille, hvor det var de mindre jordbesiddere, der deltog. Og som manden i midten, var Niels Christian altså med i begge. Mændene spillede whist og konerne hjerterfri. Men der var tale om et standssamfund, hvor alle kendte deres plads.

Ture til Skive

Togturen til Skive kunne blandt andet foregå med et togsæt som dette, der var produceret i 1938. Skive-Vestsalling Jernbane (SVJ) eksisterede fra 1924 til 1966. (Foto: B&W, 1934)

Når der skulle købes noget ekstra, var det almindeligt at tage med toget til Skive, og der var Hans Kristian af og til sammen med Cilia.

Så var de gerne på det ene af byens to konditorier for at spise lagkage inden hjemturen. På det andet kom ”man” ikke, for der kom tyskerne.

På et sådant konditoribesøg stiftede Hans

Topps konditori 2
Topps Konditori i Skive blev i mange år drevet af Annine Michelsen. (arkiv.dk)

Kristian for første gang bekendtskab med e træk- og sliptoilet. Da han trak i snoren og vandet kom brusende, var han helt overbevist om, at der ville blive oversvømmelse, så det kan nok være, han fik travlt med at komme ud og få lukket døren godt til.

Det årlige tandlægebesøg fandt også sted i Skive, og selv om tandlægen var venlig nok, var hans instrumenter frygtindgydende, så det var ikke besøg, Hans Kristian så hen til med forventning.

Efter Niels Christians død

Cæcilie_MarieNora
Cilia og Nora.

Efter Niels Christians død, afhændede Cæcilie Marie butikken i Århus og flyttede til Oxbøl på Als, hvor hendes søster, Nora boede.

Nora var gift med Niels Thygesen Nielsen og fik mellem 1920 og 1941 4 døtre og 2 sønner.

Cilia fik mulighed for at rejse en del til udlandet indtil hun fik lungekræft, som hun kæmpede med i en årrække indtil hun døde i 1976.

Film om Oksbøl

En mening om “En sønderjyde i Jylland

Skriv en kommentar