Johann og Joacim Wardinghausen var præster i Kampen uden for Rendsborg, og de menes at være Hans Christopher Wardinghausens far og farfar.

Rendsborg på illustration af Georg Braunius fra omkring 1565, hvor landsbyen Kampen kan ses til højre i billedet (Det Kongelige Biblioteks Billedsamling)

Hans Christopher Wardinghausens far var antagelig Johann Wardinghausen (1603-1675), som var præst ved Kampen Kirke, som blev revet ned, da landsbyen blev indlemmet i Rendsburg Fæstning 1691, hvor kirken også blev revet ned.

Det menes at Johann, udover Hans Christopher, var far til yderligere tre sønner, nemlig Christian Detlef Wardinghausen (1669-1721), som døde i Bargum, Husum Provsti.
De to andre, Joachim Wardinghausen og Gert Wardinghausen, er der ikke flere informationer om.

Første (måske) kendte generation

Landsbyen Kampen på fra det store billede af Rendsborg. Her ses kirken med det runde tårn og spidse tag.

Johann var muligvis søn af Joacim Wardinghausen (ca. 1550-1627), der var præst ved samme kirke.

Udover Johann menes han at have haft sønnerne Gerhard Wardinghausen og Heinrich Wardinghausen. Hans kones navn er ikke kendt.

Joacim Wardinghausen har sandsynligvis oplevet, da kirken brændte i 1593 og derefter blev genopbygget. Kirken fik først et tårn af træ i 1667, da Johann var præst.

Da kirken blev nedbrudt, blev en del af inventaret flyttet til kirken i nabosognet Hohn, hvor det stadig befinder sig.

 ANER NÆVNT I INDLÆGGET (ÅBNER SOM PDF)

Kilder

5 meninger om “Præster i Rendsborg

  1. Joachim har med sikkerhed oplevet kirkens brand. Han var præst i Kampen 1581-1627.
    Joachim er far til både Gerhard og Johannes, der begge var præster i Kampen efter deres far.
    (Kilde: Ahrends, Otto Fr., Gejstligheden i Slesvig og Holsten, Bd III – Series Pastorum, København, Levin & Munksgaards Forlag, MCMXXXII)

    Johannes var med sikkerhed far til to børn: NN (+1635) og Sophia Augusta.
    (Kilde: Klokkeregister og vielsesregister for St. Marienkirche binnen Rendsburg)

    Din forfader Hans Christopher og min forfader Hinrich har desværre knapt så sikre kilder.
    Men familie er de med sikkerhed 🙂
    Joachim var barberkirurg og deputeret borger i Rendsborg. Han var gift tre gange og fik 12 børn, som jeg fandt i dåbsbogen. De fleste af disse børn døde i småbørnsalderen.
    Gerhard var ligeledes kirurg og borger samt handelsmand i Rendsborg. For ham fandt jeg én vielse og 4 børn. Han døde før 1673.

    Iflg. kirkearkivet for Rendsborg er kirkebøgerne fra Kampen gået tabt. Kun en præsteliste bagest i en anden (genbrugt) kirkebog i Hohn har overlevet. Hvis ikke andre familieforskere har bedre, pålidelige kilder, så må meget af diverse stamtræers data være rent gætværk.

      1. Hej Martin
        Du siger bare til, så må du gerne få mine data. Det meste har jeg selv indsamlet i kirkebøger og Otto Ahrends præstekompendie.
        Hilsen Maike

Skriv en kommentar