Tønnes Becker flyttede til København omkring 1711. Her var han først lakaj senere skriver og med tiden opbyggede han en stor tømmerhandel og blev ikke mindst velhavende efter Københavns brand i 1728, og 10 år senere blev han del af byens styre, som en af de 32 mænd. Men han døde uventet i 1740, og det fik store konsekvenser for hans familie.

Bremerholm og Nye Canal på kort fra 1742 (Københavns Stadsarkiv)

Da Tønnes Pietersen Beckers forældre flyttede fra St. Magleby i 1702 var han 15 år gammel, og derfor er han muligvis blevet hos familien i Store Magleby.

I 1711 var han lakaj hos en kommandør Wickmand.

Han havde året før lånt sin far, Pieter Gertsen, penge til sædekorn og betaling af skat. Det beløb sig til ialt 94 sletdaler.

1716 var han skriver på Toldboden ved Bremerholmen og to år senere havde han samme job ved dokken, og han blev nævnt som brændehandler, da han i 1720 fik borgerskab i København.

”Tönnes Pedersen fød udi Hollænderbyen paa Gl. Amager Vandt sit Borgerskab for at handle med Brende og andet smaa Kiøbmandskab – og aflagde sin borgerskabsed”

Det står der i byens Københavns Protokol den 22. juli 1720. Tønnes Petersen Becker var flyttet fra Store Magleby til København.

Han antog sin mors familienavn Bacher og ændrede det til Bekker (Becker).

Fem børn blev voksne

magstraede
Auktionen efter at tømmerhandlen gik fallit viste, at familien havde et meget rigt indbo, der kunne minde om det, man kan se i Magstrædelejligheden, som er genopført på Nationalmuseet. (Foto: John Lee, CC-BY-SA, samlinger.natmus.dk)

Omkring 1713/1714 giftede han sig med Anna Cathrine Sørensdatter Svane (før 1692 – 1772), der var datter af den velhavende brændevinsbrænder Søren Christensen Svane.

Tønnes og Anna Cathrine fik i alt syv børn, hvoraf de tre døde som små. De fem overlevende børn voksede op i trygge kår, og drengene fik gode uddannelser.

Den ældste søn var Peter Bekker (f. 1715/16), som var toldkontrollør på St. Thomas i Dansk Vestindien, hvor han ifølge familiehistorien døde som ung – han er ikke fundet i kilderne.

Alkoverum fra Magstrædelejligheden.

Herefter fulgte Adrian Bekker (1719-1803), militærmand og herresfoged, som fik 21 børn, hvoraf 15 blev voksne.

Den næste i rækken, Isebrandt Bekker (1712-1765), var militærmand og blev udnævnt til auditør i et holstensk regiment samme år som han døde. Han var gift med Anna Sophie Hornemann og havde to børn. Datteren Tønnesse Daniele Bekker (f. 1764­) blev gift med Casper Friderich von Brünech, som var piqueur – det vil sige riddende vejbetjent i Nyborg, som døde året efter de blev gift i 1800. Hun døde i Svendborg.

Norgesgade
Familien boede på et tidspunkt i Norgesgade, der i dag hedder Bredgade, og udgik fra Kongens Nytorv. (Det Kongelige Biblioteks Billedsamling)

Isebrandts søn, Daniel Bekker (f. 1765­) var underofficer og vejbetjent. I 1801 boede han i Nørre Kvarter i København med sin kone,
den 11 år ældre Anne Cathrine. De havde ingen børn, men en 13-årig tjenestepige, Henrine Nielsen, og som lejer musikantsvenden Christian Worm, der er jævnaldrene med Daniel. De ses ikke ved folketællingen i  folketælling i 1834

Tønnes og Anna Christines eneste datter, Anna Christine Bekker (Ca. 1732-1782), var gift med Lars Alsing og fik ingen børn.

Drev en stor tømmerhandel

Kvæsthusgade i 1749 Kgl Bibl
Området ved Kvæsthusgade, hvor Tønnes Beckers tømmerpladser lå. Her på illustration fra 1749 (Det Kongelige Biblioteks Billedsamling)

I 1717 købte Tønnes i Nye Hafn en byggeplads med baghus til overtagelse til Michaelis (29. september) mod 11 Slettedaler i Danske Kroner.

I dag er det ejendom nr. 65 mellem Toldbodgade og Kvæsthusgade. Han solgte ejendommen igen i 1737.

Han købte flere ejendomme i Grønnegade og drev tømmerhandel forskellige steder omkring Holmen og havde også halvparter og flere mindre parter i flere skibe.

Grønnegade+Gothersgade
Becker ejede både gården på hjørnet af Gothersgade og Grønnegade og naboejendommen i Grønnegade. Her på Geddes kort fra 1761 ses gårdene med “ryggen til”.

Efter hans uventede død i 1740 lykkedes det ikke for Anna Christine Svane at holde sammen på de sindrige forretningskonstruktioner, og hun måtte anmode om at boet gik i betalingsstandsning.

For at dække gælden blev der  i 1742 holdt offentlig auktion over tømmerpladsernes lager og alt indbo og personlige effekter. Alene sølvtøjet indbragte 170 rigsdaler, men huset blev solgt med tab.

Leverede tømmer til Store Magleby Kirke

IMG_3215
Store Magleby Kirke.

Han må have bevaret forbindelserne til Hollænderbyen. I 1731 leverede han:

“alle Slags Timmer og 11 Vindues Karme fuld færdig til Store Magleby Kirke”.

På grund af den store efterspørgsel på bygningstømmer efter Københavns brand 1728 blev han så velstående, at han i 1737 kunne købe en stor gård i Norgesgade (nu Bredgade nr 2). Men han optog store lån og udstedte pantebreve som sikkerhed.

Mandtal Efter branden i 1728

Tysk prospekt af Københavns brand i 1728. (Ukendt kunstner)

Af Mandtallet, der blev foretaget den 14. december 1728 efter den store brand i København, hvor to tredjedele af byen brændte, fremgår:

Hus Nr. 5, Matrl. nr. 20, Nye Canall:

Thönnis Becker, Tømmerhandler, kone, 4 børn, amme, hans moder, een informator (lærer) desuden en skriverkarl og hans søster.

I hvert fald sønnerne fik gode lærere – blandt andet Ludvig Holberg.

Medlem af byens styre

Kbh Rådhus
Københavns Rådhus, som blev bygget efter branden i 1728. (Det Kongelige Biblioteks Billedsamling)

1738 fik Tønnes Becher sæde i Borgerudvalget på de 32 mænd på livstid. De eligerede borgere skulle repræsentere borgerne i forhold til kongemagten, men havde kun i beskedent omfang indflydelse på byens styre. Ved enevældens indførelse i 1660 oprettedes også ”Stadens 32 mænd”.

Stadens 32 mænd var en repræsentation af borgere – i virkeligheden kun den fornemste del af borgerskabet – der havde til opgave at rådgive Magistraten om, hvad der var til byens bedste.

De 32 mænd var i praksis selvsupplerende, selvom det formelt var magistratens opgave at udnævne dem. De havde så godt som ingen reel indflydelse, men to mænd fra forsamlingen havde dog, sammen med byens præsident og en borgmester, direkte adgang til kongen.

Døde uventet

Tønnnes Becker blev begravet fra Garnisionskirken, som er gengivet i Pontoppidans danske atlas fra 1767.

Men to år efter døde Tønnes uventet i en alder af 52 år. Ved hans begravelse blev følgende læst op:

“Høyagtige og Høyfornemme Mand Signr. Thönnis Becker forhen, iblandt de Høyfornemme 32 mænd og Borgernes Tal, samt Velfornemme Negotient og Handelsmand i denne Kongelige Recidence Stad”.

I en anden tale hed det…”forlod Een Kiær Ægtefælle og mange børn”.

Talerne var forfattet af J.P. Anchersen og trykt hos Hartivig Godich i Skindergården.

Ejendomshandler

  • 1717 Købte Nye Hafn en byggeplads med baghus til overtagelse til Michaelis
Thönnis Petersen Bekker - Skødeprotokol 7 WP_20130815_012
Skødeprotokol ved en af Thönnis Pietersen Beckers ejendomshandler

(29. september) mod 11 Slettedaler i Danske Kroner (I dag er det ejendom nr. 65 mellem Toldbudsgade og Kvæsthusgade). Solgte ejendommen igen i 1737.

  • 1725 Købte den store ejendom på hjørnet af Grønnegaden og Gothersgaden – ud mod Kongens Nytorv
  • 1727 Købte naboejendommen i Grønnegade
  • 1729 Købte en tømmerhandel i Ny Toldbodsgade sammen med Johan Jegnd
  • 1731 Købte tømmerplads nr. 10 i Nye Toldbodsgade
  • 1736 lejede tømmerplads nr. 2 på Nye Toldbodsdagde ved kajen af Havne Kommissionen
  • 1737 Købte matrikel 86 i Norgesgade til 3.200 Rigsdaler. Lånte penge og udstedte obligationer og
  • Thönnis Petersen Bekker - underskrift
    Thönis Beckers underskrift

    pantebreve

  • 1738­-39 Forretninger med fru K.C. Leergaard, enke efter oberst Christian Frederik Schumacher.
  • Havde også halvparter og mindre parter i flere skibe.
  • Byvandring i København

    Rundturen foregår i 1761, men København har mindet meget om byen, som den så ud efter genopbygningen efter branden i 1728.

    Tønnes leverede blandt andet tømmer til flåden, som spillede en dominerende rolle i København.

    Aner nævnt i indlægget (Åbner som pdf)

    Kilder

    4 meninger om “En af Stadens 32 mand

    Skriv en kommentar