Frands Rasmussen og Carn Christensdatter var fra før 1755 de første, der kendes som fæstere af det hus, der i dag kaldes Carlas Hus i Vindeby.  De første generationer var beboerne skippere, senere blev der drevet købmandsforretning fra huset. Og huset var beboet af medlemmer af samme familie indtil 1976.

Vindeby_Hus
Troensevej 4 i Vindeby før en omfattende restaurering og ombygning

Den 11. november 1763 overtog  Rasmus Frantzen fæstet på matrikel 10a i Vindeby efter sin far.

Det er det hus, som i dag er kendt som “Carlas Hus” på Troensevej 6B.

Frands var gift med Carn Christensdatter, som fra 1755/1756 og frem til 1759 står som “Frandzis Enche” med en anmærkning om, at hendes sønner Thomas og Jacob Frandsen “seiler fra Svenborg”.

Frands står selv i godsets lægsdrulle fra omkring 1749 som far til de tre sønner.

Carn Christensdatters død er ikke fundet, men det nye fæstebrev er sandsynligvis udfærdiget efter, at hun døde.

Men kilderne viser, at det er givet, at familien har boet i huset i Vindeby fra før 1755.

Frantzis-Enke
Frantzis enche som familiens overhoved – husmoder – i en af Valdemar Slots Lægdsruller, der går tilbage til 1733 – altså betydeligt længere end de nationale ruller.

To ægteskaber

fæsteprotokol
Rasmus Frandsen det hus i Windebye som hans fader forhen har beboet og er fradød. Hvilket hus med tilliggende hauge berørte Rasmus Frandsen strax maa tiltræde, nyde, bruge og sin livs tid ifæste beholde, paa de vilkaar at han deraf aarlig og i rette tider udreder og betaler den efter jordebogen deraf gaaende afgivt og houning alt uden restance i alle maader. Huset saavelsom haugen holde han fremdeles i god og forsvarlig stand, saa at det stedse kan være uden brøstfældighed. Iøvrigt er han mig eller de af mig befuldmægtigede hørig og lydig, og ellers i alle ting at rette sig efter hans kongl. maj.ts. lov og forordninger, alt under dette hans fæstebrevs fortabelse. Thorsing Slot den 11.te nov. 1763 (signeret) N. Juel (LS d.v.s. laksegl – Citat fra Fæstepotokollen fra 1763

Den 18. juni 1786 fik Rasmus Frandsen borgerskab i Svendborg som købmand og skipper. Det blev opsagt 2. januar 1816.

Han var først gift med Karen Andersdatter, som døde i barselsseng 40 år gammel i 1780 og anden gang i 1784 med Maren Hansdatter, der at dømme efter hendes slægtninge i skiftet efter hendes død, kan have stammet fra egnen omkring Øksenbjerg.

Den 21. maj 1817 var Marie Kirstine Elisabeth blevet gift med den 8 år yngre Adrian Severin Bekker, der var comptoirbetjent på Valdemars Slot.

Rasmus og Karen havde omkring 9 børn. Det blev den yngste datter, Ane Sofie Rasmusdatter Frantzen (1780-1859), der overtog huset sammen med sin mand. Læs mere om dem her.

Comptoirbetjent på Valdemars Slot

Indretningen må have mindet om Skipperhjemmet, som kan ses på Tåsinge Museum

De overtog huset, og overdrog det i 1846 til deres eneste barn, Marie Kirstine Elisabeth Bekker, der var skibstømrer Poul Andersen, som stammede fra en gårdmandsfamilie i Vindeby, som i løbet af 10 år fik 4 børn.

Deres tid i huset kan man læse om her.

Datteren og snedkeren

Vindeby_Matr_10
Udsnit af matrikelkortet for Vindeby med påskriften “Adrian Bekker” ved Matrikel 10, som begynder ved kysten og går ned midt på kortet. (Historiske kort på nettet)

Det blev datteren, Christina Maren Sofie Andersen (1847 – 1914), kaldet Ina, der overtog huset.

Hun var gift med Carl Christian Madsen (1841-1918), som var snedker i Gl. Nyby til de overtog huset i Vindeby.

Ina_Niels_Severin_Minna-Colorized - Kopi
Ina med børnene Poul (1872-1931), Marie Christine (1873-1928) og Adrian Severin (1884-1931).

Carl Christian var søn af Christian Madsen Pedersen (1803-1869) fra Langeland. Flere af hans brødre, der også flyttede til Tåsinge, havde tilnavnet Smed. Carl Christians mor var Marie Hansdatter Lund fra Knudsbølle.

Ina og Carl Christian havde syv børn. Fire af dem boede i ugifte i huset på Troensevej, som de overtog i fællesskab.

To andre af børnene blev gift. Den ene var Marie Christine (1873-1928), med Rasmus Rasmussen fra Vindeby Kro et par numre længere henne ad vejen. 

Den anden var Niels Madsen, som flyttede til Svendborg, hvor han var tømrermester.

En kvinde klædes på i video fra Den Gamle By

Sidste generation

colorized-image (2) - Kopi
Købmand Karla Madsen, der var sidste af de 3 søskende, der boede i huset med niecen Ina Bekker Jensen og hendes mand, Ove Jensen ved sønnen Karls dåb i 1949. De fik en datter i 1956.

Flere af Carlas søsterbørn boede i forskellige perioder i huset. Blandt andet boede Severine der med mand og tre børn.

Senere flyttede Severines ældste datter, Ina Bekker Jensen (1924-2000), tilbage til huset sammen med sin mand og to børn, og på et tidspunkt overtog de huset fra Carla, der blev boende i huset til sin død.

Ina var gift med skibsfører Svend Ove Jensen og fik to børn med ham. I 1976 solgte hun huset, men den store grund var forinden blevet delt op i to, og hun havde bygget et nyt hus i baghaven, så hun blev boende på grunden til midt i 1990’erne, hvor huset blev for stort til hende.

Ina blev altså den sidste af slægten som beboede det samme hus på Troensevej i over 220 år – og den samme grund i mere end 240 år.

Fæstere og ejere af huset i Vindeby fra samme slægt

  • Frants Rasmussen frem til 1755
  • Rasmus Frantzen
  • Carn Christensdatter
  • Ane Sofie Rasmusdatter Frantzen og Arian Bekker
  • Marie Kirstine Elisabeth Bekker og Poul Andersen
  • Christina Maren Sofie Andersen og Carl Christian Madsen
  • Poul Madsen, Adrian Severin Madsen og Carla Madsen
  • Carla Maden
  • Ina Bekker Jensen og Svend Ove Jensen til 1976

Kilder

(Blandt andet:)
https://www.familysearch.org/search/image/index?owc=M52L-VZH%3A333467801%2C334643001%3Fcc%3D2015318

Slægtninge nævnt i indlægget (åbner som pdf)