Ærø var del af de slesvigske hertugdømmer og delt op i mindre selvstændige administrative enheder. Det var dette miljø, som Hans Glamann fungerede i som hertugelig amtsskriver fra 1653 til han døde omkring 1689.

Sophie Elisabeth Glamanns far, Hans Glamann (1630-ca. 1689), var oprindelig var fra østersøbyen Ueckermünde i det daværende hertugdømme Pommern. Byen ligger i dag i Mecklenburg-Vorpommern –  lige ved grænsen til Polen.

Ueckermünde_im_17._Jh.
Ueckermünde inden byen blev ødelagt i Trediveårskrigen fra 1618 til 1648. (Kobberstik af Eilhard Lubinus (1565–1621)).

Hans far, Nicolai Glamann eller Gloumann, oldermand for bryggerlauget i Ueckermünde.

Byen blev næste totalt ødelagt under Trediveårskrigen og ved krigens slutning var der kun 15 af de oprindelige 1.600 indbyggere tilbage I 1631 brændte desuden omkring 30 huse i byen og under den Westfalske fred i 1648 kom byen under svensk overherredømme, og dronning Christina af Sverige besluttede at befolke området med indbyggere fra Finland og Livland.

Faren ses ikke i de kilder, der findes – katteregistret for Ueckermünde fra 1664, 1670 eller 1693. Han er alts enten død eller har forladt byen. Det samme havde Hans, der i 1648 nævnes som kammertjener for Phillip af Glücksborg.

Amtsskriver og forvalter

Philip Lyksborg
Hertug Philip af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg var også herre over dele af Ærø. (Wikipedia)

1653 var Hans flyttet til Ærø og hertugen havde udnævnt ham til amtsskriver i Gudsave eller Gråsten.

Hertug Phillip døde i 1663 og blev efterfulgt af sin søn, hertug Christian, og efterfølgende ses Hans Glamann som hertugelig lyksborgsk amtsskriver og forpagter af Køpingshoff, hertugens hovedgård i Ærøskøbing, der fungerede som administrationscentrum frem til 1721, hvor den blev solgt til borgere i byen.

Ærø hørte fra midten af 1400-tallet til 1622 under hertugerne af Sønderborg. Hertug Hans den Yngre af Slesvig-Holsten-Sønderborg lod sine sønner arve forskellige dele af hans besiddelser.

Ærøskøbing
Ærøskøbing i 1600-tallet. Hovedgården Gudsgave eller Gråsten er indtegnet lige under byen, selvom den i virkeligheden lå mere mod syd på øen. (Resens Atlas, 1677, Det Kongelige Biblioteks Billedsamling).

Hans yngste søn, Christian var på den måde hertug af Ærø fra 1622 til sin død 1633. Herefter ophørte øen med at være et selvstændigt hertugdømme men blev i stedet opdelt i tre – og efterhånden to dele.

Det meste af tiden boede hertugerne andre steder og øen blev administreret af hertugelige embedsmænd.

Dette skriverkontor fra Kronborg giver et indtryk af, hvordan Jams Glamanns arbejdsplads kan have set ud.

Opdelingen mellem tre forskellige hertuger betød, at øens administration udviklede sig til et indviklet kludetæppe af forskellige regler og privilegier.

Samtidig var der ofte uklarheder om, hvem der bestemte over hvad og det gav anledning til gnidninger mellem de forskellige myndigheder.

Flyttede til Søbygård

soebygaard
Den nuværende hovedbygning på Søbygård er opført 1771.

Ærø var besat under svenskekrigene, men den hertugelige blev genoptaget efter fredsslutningen.

Dog konfiskerede den danske kong Christian 5. Gudgave i 1680 på grund af en juridisk spidsfindighed.

August Nordborg
Hertug August af Slesvig-Hostein-Sønderborg-Plön, arvede 1676 hertugdømmet Nordborg med Søbygård på Ærø. Han ses på samtidigt maleri på Ærø Museum.

Det er sandsynligvis årsagen til, at Hans Glamann samme år ses som amtsskriver på Søbygård, der hørte under hertug August af Nordborg.

Desuden var Hans muligvis borgmester i Ærøskøbing, som stadig hørte under Christian af Glücksborg. Her havde han tidligere været amtsskriver på hertugens hovedkvarter på gården Køpinghof. Det menes, at gavlen på Søndergade 20 stammer herfra, men ellers er der ikke meget tilbage af 1600-tallet.

Ærøskøbing var langt op i tiden Ærøs eneste købstad. Men de øvrige administrative centre under hertugerne betød, at byen havde konkurrence fra øens mange ulovlige havne samt byen Marstal, som ikke var en købstad, men dog havde visse handelsprivilegier.

I 1634 blev Ærøskøbings opland indskrænket til kun at omfatte en del af øen, men byen fik til gengæld en blomstrende søfart med betydelig handel med både Hertugdømmerne, Østersøbyerne og Norge.

Seks børn

Indretningen hos Glamann kan have mindet om denne velhavende sydslesvigske gård på Frilandsmuseet.

Af de seks børn, som Hans Glamann og Ingeborg Toben (f. 1642), og fik, vides det, hvad der skete med Sophie Elisabeth og søsteren, Birte Cathrine Hansdatter Glamann (1669-1702).

Birte Cathrine var først gift med Knud Pedersen, der var præst i Lindelse og efter hans død i 1688 med Hans Gommesen Brandt, der stammede fra Ærøskøbing, der overtog præsteembedet.

Deres søn, Gomme Hansen Brandt (1692-1776), var sognepræst i Tryggelev-Fodslette 1731-1761 og provst for Langeland Søndre 1753-1763. Han fik otte børn.

Aner nævnt i indlægget (åbner som pdf)

Kilder

2 meninger om “Amtsskriver på Ærø

Skriv en kommentar