Thønnes Peter Bekker var den eneste af Adrian Bekker og Riborg Sophie Erreboes to sønner, der overlevede barndommen. Han kom i lære som jurist på farens herredsfogedkontor og blev prokurator i Svendborg.

Indretningen i et velhavende borgerhjem i 1800-tallet, som det kan ses i Den Gamle Gård i Fåborg.

Den 28. maj 1772 blev Thönnis Peter Bekker døbt i Lunde Kirke, og tre dage efter blev hans 2 år ældre bror Lykke Christen Severin Bekker. Broren var opkaldt efter begge forældernes første ægtefæller: Lykke Christine Borring og Søren Læssøe. Og Tønnes eller Thønnes – som han for det meste kaldes, var opkaldt efter sin farfar, Thønnes Pietersen Bacher.

Hans mor døde da han var 3 år gammel. Hvor han vokser op, vides ikke. Hans fire ældre halvsøskende blev placeret hos slægtninge, da deres mor deres mor i sin tid døde, men det skyldes nok først og fremmest, at faren ikke havde råd til at opfostre dem.

Måske havde faren nu en husholderske, eller han kan have boet hos slægtninge – de ældre søtre i Lundegård eller hos sin mors familie i Fåborg. Men i 1787 ses hans som 15-årig student i farens husholdning på Torvet i Svendborg.

DANSK JURIST OG PROKURATOR

torvet-moellergade-750
Huset på hjørnet af Møllergade og Torvet i Svendborg omkring 1900. Der er siden bygget en 4-etages bygning, som i mange år har huset en taskfeforretning i stueetagen.

Han er sandsynligvis kommet i lære som jurist på farens herredsfogedkontor og uddannet som dansk jurist.

Den 10. oktober 1798 blev han gift med Woldborg Graae (1771-1840) i hendes forældres hjem i Svendborg. Hans halvbror, Søren Borring Bekker, var gift med to af hendes kusiner, Elisabeth Gommesdatter Brandt og Mette Christine Brandt.

Walborgs mor, Elisabeth Hansdatter var nemlig datter af Hans Ramsussen Øxendrup og hans anden kone, Birgitte Cathrine Riber, mens Brandt-søstrenes mor, Margrethe Hansdatter var datter af Hans Øxendrup og hans første kone Lisbeth Rasmusdatter. Elisabeth og Margrethes fædre, Gomme Gommesen Brandt og Anders Pedersen Graae var iøvrigt begge i slægt med Bodil Tingberg.

Thønnes og Walborgs første datter, Riborg Sophia Adriette Bekker, blev født den 16. januar 1799. Herefter fulgte yderligere fire børn frem til 1805.

Parret boede fra 1803 i en ejendom på hjørnet af Møllergade og Torvet i Svendborg, hvorfra han drev sit prokuratorfirma til sin død i 1848. Og han ses meget ofte i Tingbøgerne i og omkring Svendborg, fx på Tåsinge.

BOGHANDLERSKE

papirhandel
Papir- og boghandel, som den kan ses i Den Gamle By i Århus.

Den ældste datter, Rigborg Sophie Adriette Bekker (1799-1872), var gift med bogbinder Christopher Lange (1807-49), der døde på Odense Dåreanstalt.

Ved folketællingen i 1845 boede hun hos Tønnes på Torvet i Svendborg sammen med mand og sønnen, Julius samt to ugifte søstre.

Fem år senere levede hun af boghandel og 1855 var hendes erhverv anført som “Bog og Papirhandel”.

Hun bor først alene med sønnen på torvet i Svendborg og fem år senere bor hun og søsteren, Birgitte Cathrine Lange, i Kattesundet.

Rigborgs søn, Julius Peder Hans Christopher Lange (1836-1898), boede alle årene i Kattesundet og var bogbinder og fabriksarbejder. Han fik ingen børn.

TO SØNNER

Skriver - Sagfører
Skriver med gåsefjer

Tønnes og Walborgs anden søn, Andreas Graae Bekker, døde i 1818  kun 18 år gammel.

Næste søn, Christian Frederik Bekker (1801-1856), var skriver på byskriverkontoret i Svendborg. Han fik fire børn med Christiane Michelsen. Den første datter blev født året før de blev gift i 1830 og de næste tre efter vielsen.

Den ældste af de fire børn var Elisabeth Marie Sophie Adriette Bekker Hun blev 1852 gift i Vor Frue Kirke i Svendborg med Niels Rasmussen og to år efter fik de sønnen Christian Frederik Sophus Adrian Rasmussen. Niels forlod familien og emigrerede til USA omkring 1857.

Den næste af Christian Frederik og Christiane børn, Thønesse Petrea Walborg Bekker (1832-1863), fik 1854 sønnen Peter Waldemar Bekker med Mathias Jensen Lindegaard uden for ægteskab. 1860 var han plejebarn hos Oliver Larsen og Marie Jensen i Hallingskov, som hørte under Vor Frue Sogn i Svendborg, hvor han også blev konfirmeret i 1869.

FELBEREDR OG KLUDESAMLER

vridsloeselille
Vridsløselille Statsfængsel omkring 1900.

Christian Frederiks første søn, Christian Frederik Otto Bekker (1835-1891), var felbereder og senere kludesamler. Han var gift med Anne Sørensdatter (1824-1908). De havde ingen børn.

Den yngste, Carl Christian Valdemar Bekker (1840-1904), var også felbereder – det vil sige, at han bearbejde skind. I 1890 kaldes han fiskehandler.

Han fik i 1863 datteren Theodora Elisa Christine Andrea Bekker (1863-1939) med Indiane Christiansdatter uden for ægteskab.

Carl Christian Valdemar blev 1867 gift i Fåborg med Elise Christiane Bøtcher, som var død før 1890. Han var straffefange i Statsfængslet i Vridsløselille i 1890 og i 1901 boede han i Gerritsgade i Svendborg, hvor han døde 3 år senere. Han og Elise Christiane fik fem børn og adskillige børnebørn.

De yngste af hans børn, Camilla Fanny Othilia Bekker var ved sin død i 1939 indlagt på sindssygehospitalet Sct. Hans Hospital i Roskilde.

TO UGIFTE DØTRE

Både Tønnes Peter Bekkers hus på hjørnet at Møllergade og Lilletorv og Adrian Bekkers gård på torvet er markeret med rødt på matrikelkortet. Den grønne streg markerer grænsen mellem Sankt Nicolai og Vor Frues sogne. (Historiske kort på nettet)

Som forholdene var midt i 1800-tallet, handlede det for ugifte kvinder om, at få et forsørgelsesgrundlag. Det skete ofte ved, at de boede sammen med deres slægtninge.

I den Gamle By i Århus er et af husene et solidt håndværkerhjem fra 1800-tallet. Søstrene Bekkers indretning har måske ligenet dette.

Sådan var det også for Thønnes to ugifte døtre var Ottilie Christine Bekker (1802-53) og Birgitte Cathrine Bekker (1805-64). 

Som nævnt tidligere boede Ottilie og Cathrine i 1845 boede hos deres far og søsterens familie.

Efter farens død i 1848 blev de tre søtre boende sammen. 1850 var Riborg og Cathrine flyttet til Kattesundet, hvor de også boede 1860. 

SLÆGTNINGE NÆVNT I INDLÆGGET (ÅBNER SOM PDF)

KILDER:

2 meninger om “Sagføreren i Svendborg

Skriv en kommentar