Carolina Bekker – der også ses som Jomfru Bekker – var den eneste af Adrian Bekkers 15 voksne børn, der ikke blev gift.

Barnekjortel ca, 1740
En barnekjortel fra omkring 1740. (Foto: Roberto Fortuna, Nationalmuseets Samlinger, Creative Commons-BY-SA)

Carolina levede som ugift i perioden inden det rigtig var muligt for kvinder fra pæne borgerlige hjem, at få sig et job, hvor de kunne forsørge sig selv. De kunne til nød blive selskabsdamer.

Ugifte kvinder og gifte kvinder var umyndige og skulle handle sammen med en værge eller deres mænd. Kun enker var fuldt myndige så de kunne drive forretning og handle på egen hånd.

Men måske var det slet ikke inde i overvejelserne, muligvis har Carolina som det mest naturlige fundet sig til rette ved at bo hos sine slægtninge – søster, far og bror.

Hos moster som fireårig

Stue i en hovedgård, som den kan ses på Frilandsmuseet.

Hun var fire år gammel da hendes mor, Lykke Kristine Borring, døde i 1761.

Mens hendes to ældre søstre kom til at bo hos morforældrene i Odense og broren hos grandonklen i Norge, boede Carolina hos sin moster, Nicoline Borring (1740-1810), der var gift med Johan Diederich Lange på Bøttingersholm nord for Odense. Herregården blev i 1785 omdøbt til Hofmansgave.

Nicoline og Johan fik deres første barn i 1762 og nummer fire i 1770. Seks år senere fik han et uægte barn og herregården blev overtaget af hans bror. Senere ses han med en ny partner og flere børn i Broager, og han døde i Eckernförde i 1822.

De nærmere omstændigheder og detaljer er ikke undersøgt. Men han og Nicoline blev separeret, og hun flyttede til Odense, hvor hun blandt andet boede sammen med sine ugifte mostre.

Detaljer kendes ikke

61221660_10157188300134761_1682321192146436096_o
Stue i et velhavende hjem som kan ses i Den Gamle By i Århus.

Det vides, at de to ældre søstre, Karen og Catharine, var flyttet tilbage til faren, da han købte en gård på torvet i Svendborg. Her blev de konfirmeret i 1765.

De er herefter flyttet til Lundegård, som faren købte i 1767 efter at han var blevet gift med Riborg Sophie Erreboe. Her fik søsteren Catharine et uægte barn i 1771 og blev i 1774 gift med Erich Madsen West, som forpagtede Lundegård og købte den i 1777. Parret flyttede til Jylland i ni år senere.

Om Carolina er blevet boende på Lundegård, eller flyttede med søsteren Karen Friis, da denne i 1772 blev og flyttede til Vester Skerninge vides ikke, men de boede sammen her i 1787.

Flyttede til Svendborg og siden Holmelund

Holmelund2
Gården Holmelund i Gislev ses midt på kortet. (Historiske Kort på Nettet).

I 1797 er Karen flyttet med datteren Elisabeth Christine Techt, der var blevet gift med skolelærer i Jørlunde, Hans CHristian Fich. Og Caroline er sandsynligvis flyttet ind til sin far og de mange halvsøskende på Torvet i Svendborg. Her boede hun 1801.

Hun er nok blevet boende til farens enke, Christine Flindt, solgte gården i Svendborg til broren Søren Borring Bekker, som hurtigt solgte den videre og købte proprietærgården Holmelund i Gislev Sogn. Her er Caroline flyttet med hen.

Hun blev boende på gården efter at Søren døde i 1811 og hendes svigerinde, Mette Christine Brandt, to år senere giftede sig med Niels Jensen, der blev proprietær på Holmelund. Her boede Caroline altså stadig ved sin død i 1819 i en alder af 62.

Ugifte nicer

Modehandlerinde
Udstilling hos modehandlerinde i Den Gamle By

Adskillige af Carolinas mange niecer og grandnicer var også ugifte. Men der var sket et skift i samfundet, hvor døtre fra embedsmandsstanden eller det højere borgerskab ernærede sig med undervisning, som husbestyrerinder eller drev en modeforretning.

Men det var først i 1857, at ugifte kvinder blev myndige, når det fylde 25, kunne arve på lige fod med mandlige slægtninge og fik samme ret til næringsbrev som mænd. Gifte kvinder blev myndige og fik altså fuld råderet over egen formue og ret til at bestemme over sig selv i 1899.

Mere Carolina Bekker (Som pdf)

 Kilder

En mening om “Frøkenen

Skriv en kommentar