Adrian Bekkers ældste datter fik en søn uden for ægteskab, og nogle år efter blev hun gift og fik en datter, der døde som lille.

Adrian Bekker og Lykke Kirstine Borrings ældste datter, Kirstine Marie Anne Catharine, blev kaldt Cathrine Bekker og levede (1750-1828).

Efter sin mors død, boede hun hos sine morforældre i Odense, indtil hun og hendes søskende flyttede sammen med deres far på Lundegård i Lunde uden for Svendborg.

Søn uden for ægteskab

georg_vilhelm_dreschel_large
En af Cathrines sønnesønner var Georg Wilhelm Louis von Drechsel (1814-1889), der var birkedommer og kammerjunker. (Foto: Creative Commons)

“Jomfru Bekker” fik 1771 en søn uden for ægteskab med kaptajn Christoph Ernst von Drechsel ved Det Fynske Dragoneregiment.

Hun stod ikke skrifte i kirken, som dengang var kirkens straf for “synd mod det sjette bud” – muligvis har sognepræsten, Lars Fog, der normalt var ret nidkær, når det gjaldt den slags forseelser, ikke ønsket at træde hendes far over tæerne.

Adrian Bekker var blandt fadderne, da barnet døbes den 1. maj 1771.

Hun udlagde von Drechsel som barnefar, og han anerkendte sønnen, Christopher Ernst von Drechsel, der blev oberstløjtnant og toldkasserer i Kalundborg og senere giftede sig med Ida Cathrine Georgia de Tuxen (1789-1848). De fik to sønner og to døtre.

Den ældste datter, Charlotte Gustave von Drechsel (1813-

Ernst_Drechsel
Ernst Drechsel (1858­-1894) var borgmester i Varde og Århus. Ernst Christopher Lorentz Drechsel (Foto: Creative Commons)

1898), boede i København.

Den ældste søn, Georg Wilhelm Louis von Drechsel (1814-18­49), var toldinspektør og birkedommer.

Blandt hans børn med Elisabeth Charlotte von Posselt (1824­-1916) var Ernst Christoffer Lorentz Drechsel, som var kongeligt udnævnt borgmester og byfoged i Varde og derefter borgmester i Århus 1905­-1919.

Datteren Louise Cathrine von Drechsen (1821-1889) var gift med Wilhelm Lexau Jurgensen i Oslo og mor til Ida Kokkinn (1852-1903), som havde 3 døtre.

Den yngste,  Ernst Georg Viggo Drechsel (1824­-1855), var actuar for den nordlige del af Gottorp Amt og senere underretssagfører i Slagelse.

Gift med Erik West

Lundegaard2
Den tidligere herredsfogedgård i Lunde. (Foto: Creative Commons)

Catharine blev boende på Herredsfogedgården og var gudmor og fadder for mange af de lokale børn.

1774 blev hun efter kongelig bevilling gift med Erik Madsen West (1753-1826), der ved vielsen 17. september blev tituleret som segniur hr. Erik Vest.

Han havde været fængslet for at kritisere en foresat for embedsmisbrug.

Han var søn af Anne Cathrine Lange og Mads West, som var forpagter af Lundegaard i Sallinge Herred.

Året efter fik de den datter. Som der står i kirkebogen:

Aar 1775, den 3. September, blev Hr. Segniur Erik Vest og Fru Karen Katrine Bekker – deres Datter døbt, kaldet Sophie Hedvig, baaren af Jomfru Kolbjørnsen, Jomfru Læssøe gik ved Siden. De mandlige Faddere: Hr. Justitsraad Bekker, Hr Leytant Teiht, Forvalter Nellemann fra Egeskov, Monsiur Urban Grade.

Sophie Vest blev kun tre år gammel. Hun døde muligvis af en børneepidemi, som synes at gå over sognet i dette år. Hun blev begravet i kirken den 13. september 1778.

Købte Lundegård

IMG_9507
Indretningen af en hovedgård, som Lundegård kan have set ud. Her fra besøg på Frilandsmuseet.

1777 afhændte Adrian Bekker Lundegård til svigersønnen Erik Vest. Skødet lyder således:

Skøde mellem Adrian Bekker og Erik Vest

Justitsråd Adrian Bekker – kongelig postmester, justitsråd og herredsfoged over de samlede Sunds-Gudme herreder hermed vitterliggør:
…. at have solgt, ligesom jeg herved sælger, skøder og aldeles afhænder fra mig og mine arvinger til velædle hr. Erik Vest min ejendomsgård beliggende i Lunde sogn og by “Lundegården” kaldet – Sunds herred, Nyborg amt tillige med et i Høje by beliggende hus. – Ialt af ager og eng: 6 td. 3 skpr. 4 fdkr hartkorn og skovskyld; 1 td 1 skp 3/4 album hartkorn – med gårdens bygninger, som de nu befindes og i Købstædernes almindelige Brandkasse er forsikret for den sum af 3000 rdlr, samt have og eng efter opmålte skov, krat og tørveskær og gårdens nuværende græsningsforfatning og fægang – både dens godtgørelse i Sundsmarken og de øvrige marker – vådt og tørt i mark og by, inde og ude, markskel og al dens øvrige herlighed; og da det nu alt er køberen hr. Erik Vest bekendt, som nu alt i nogle år både har brugt og beboet gården, hvorfor den og til samme er overleveret uden nogen ret for mig i eftertiden, men alene står og forbliver fra dags dato på hans egen regning og risiko, hvilket nu aldeles afhænder til hr. Erik Vest uden nogen fordring fra mig og mine arvinger, såsom han har betalt mig den aftalte købesum.

Stue i hovedgården på Frilandsmueet.

…Iøvrigt er ingen købekontrakt mellem os oprettet – dette skøde som betræffende som behørig grund og eftertragtning og må læses med rette. Protokolleres, når forlanges.


Til bekræftelse under min hånd og segl,
Svendborg den 11. juni 1777 Adrian Bekker

Erik Vest udstedte samme dag, som skødet blev skrevet, en obligation på 1.400 rigsdaler, som han er skyldig til forvalter Hansen på Tåsinge. Han har sandsynligvis lånt pengene for at finansiere købet.

Erik var i slægt med Katrines mor

En af Eriks morbrødre, ritmester Johan Diederik von Lange, var gift med Chatrine Bekkers moster, Nicoline Borring, indtil deres skilsmisse.

Johan Christopher von Westen købte Erik Vests barndomshjem og havde tætte forbindelser til Catharines mors famile.

Erik var søn af Anna Catrina Lange og Mads West, som blandt andet var forpagter af Lundegaard i Sallinge Herred og foged på Arrekov.

Anna Caterina var datter af Mikkel Rasmussen Lange (1681-1756) , der var foged på Egeskov og Skjoldmose samt forpagter af Søbygaard og ejer af Krumstrup. Efter hendes mors død i 1761 blev gården solgt til apoteker i Odense, agent Johan Christopher von Westen (1701-1774), som havde tætte forbindelser til Catharine Bekkers mors familie i Odense – Friis og Borring – samt til hendes far, Adrian.

Poprietær i Jylland

Kaaberboel
Kaaberbøl – eller Kobberbøl, som gården hedder i dag – på kort fra 1820, hvor Erik West er streget over som ejer.

Cathrine og Erik solgte gården i 1786 og flyttede til Jylland, hvor Erik West blev proprietær på Kåberbøl i Nørup Sogn nær Vejle.

Mode omkring 1820

Catharina Bekkers efterkommere

Catharine Bekkers efterkommere

Mere om Catharine Bekker (Som pdf)

Kilder

3 meninger om “Datteren på Lundegård

Skriv en kommentar