Hans Christian Hansen var slagter i Broager Sogn. Han var gift med Agnes Hedvig Erichsen og fik 14 børn i løbet af 22 år.

Lågemade_1
Lågemade – eller Langemai, som det hedder i de gamle kilder. (Ukendt fotograf, Broagerlands Lokalarkiv).

Da Claus Hansen og Marie Christine Matthiesens søn, Hans Christian Hansen (1809 –

1887), blev gift den 9. april 1837 med Agnes Hedvig Erichsen (1814 – 1892) boede de i Broager, hvor den første datter blev født næsten på dagen 9 måneder vielsen, nemlig 6. januar 1838.

Hun fik navnet Maria Christine efter sin farmor og Bandt fadderne var hendes faster Hellena Maria, “datter af Claus Hansen på Langemai,”, fasteren Johanna Eriksen i Gråsten samt Christen Eriksen i Sønderborg. Gift med Lorenz Peter Hansen, Broager.

Maleri af en slagtergård fra 1884 (Carl Bloch, open.smk.dk)

Da det næste barn blev født, var de flyttet til Langemai, som i dag hedder Lågemade, hvor Hans Christians forældre boede.

Her var han inderste og slagter. I 1850 var familien med den voksende børneflok flyttet til Skodsbølmark, men han nævnes stadig som slagter ved sine børns fødsler.

14 børn

Der har helt sikkert trængsel med de mange børn på den begrænsede plads, som her i et hus på Frilandsmuseet.

I de kommende år fik Hans Christian og Agnes Hedwig 13 børn mere. De sidste 4 efter hun var fyldt 40.

Otte af børne blev voksne, to døde omkring 20-års alderen af brystsyge og tæring, og de øvrige døde i barnealderen.

Blandt fadderne var både naboer og ikke mindst slægtninge. Ved den første datters dåb ses Agnes Hedvigs søster, Johanna Eriksen i Gråsten og Christen Eriksen i Sønderborg, der muligvis også var en slægtning.

Fra Hans Christians familie var han søster, Hellena Maria fadder flere gange og hans bror Magnus ses en enkelt gang.

Desuden var Hans Christians farbror, sømand Cordt Hansen i Flensburg fadder en gang, og hans kone, Anna Maria en enkelt gang.

­Da datteren Anne Marie Frederikke Hansen blev døbt 1. april 1839 var en af fadderne Anna Frederica Wilhelmina, hustru til slagter Ferdinand Petersen i Broager, som sandsynligvis var Hans Christians arbejdsgiver. Anne Marie Frederikke blev senere gift med Ewald Andersen i Løgumkloster

Cecilia Maria Dorthea Hansen
­

Et husmandssted, hvor der arbejdes med spinding og håndværk

Den fjerde i rækken var Cecilia Maria Dorthea Hansen.

Hun blev født på Langemai den 19. august 1842 og døbt den 28. med Cecilia Marie, afgangne Peter Petersen, kromands enke i Langemai ved Egernsund, Marie Christine Hansen fra Flensburg – nok en slægtning – samt hendes farbror Hans, der var søn af Claus Hansen på Langemai.

Hendes navn staves også Cäcilie eller Cicilie i kilderne. Og hun blev som voksen gift med Friederich Iversen, som stammede fra Broager.

Spinderske

Spinderok fra Frilandsmuseet.

Der var Folketælling i 1845. Her ses Agnes Hedwig sammen med de tre ældste børn og svigerfaren, Claus Hansen, der var på aftægt. Hun selv betegnes som spinderske.

Hans Christian er ikke i husstanden.

De næste fem i rækken var sønner:

Den første var Claus Johann Hansen døbt den 20 juli 1846. Han blev gift med Cathrine Hansen og havde datteren Agnes, som var gift Svensen. Han døde i 1916.

Den næste søn blev i 1848 opkaldt efter sin far, men var normalt kun kendt som Hans Hansen.  Han var slagter i Odense, hvor han ejede et hus på St. Jørgens Forstad nr. 123 i Vor Frue Sogn (Senere St. Jørgensgade). Gift med Anna Christine Sørensen (d. 1854­) fra Egernsund i Broager. Huset var solgt i 1916. ­­Hans datter, Agnes Hedevig Hansen (f. 1876­) var nævnt som gift i 1901 og mor til sønnen H.W. Hansen.
­
Herefter fulgte Christian, som blev døbt 12 dage gammel den 6. oktober 1850. Han døde af tæring i 1871,

Indfarvet garn i Den Fynske Landsby.

Jørgen der blev døbt 26. december 1851 og var slagter i Odense. Jens Christian (døbt den 25. marts 1853 var stadig i live ved folketællingen i 1860, men ikke ved hans fars død.

Den næste i rækken var Anne Margrethe Hansen, som blev døbt den 20. juni 1855. Hun fik tre børn med sin mand Jürgen Asmussen, men døde før sin far – altså før 1887.

Mor i en alder af 45

På et tidspunkt flyttede familien til Skoldsbølmark. Her ses “centrum” af landsbyen på et postkort fra omkring 1900. (Ukendt fotograf)

Sønnen Thoma blev født den 14. december og døbt den 4. januar 1857. Han blev slagter i Broager, og var gift med Cathrine Marie Wollesen fra Sottrup. Deres datter, Agnes Hedwig Hansen (f, 1884­) var gift 1912 med Reinhold Georg Johannes Noske (f. 1896), som var tjener i Haderslev, katolik og søn af Robert Noske og Juliane Therese Dusterhöft i Stettin.

Året efter fulgte Agnes Elsabeth Hansen, som blev gift med Johan Lorenzen, Skodsbølmark, der var død ved folketællingen i 1921.  Hendes søn Jes Lorenzen (f. 1892­) var gift med Anna fra Lundtoft ­­og far til Agnes (f. 1913­) ­­, Johan (f. 1914­) og Anne (f. 1920­)

Agnes Hedvig var 45 da den yngste søn, Andreas blev født. Han blev 10 kun dage gammel. Han blev født den 2. februar, døbt den 9. døde den 12. og begravet den 15. februar 1860. Hans storesøster, Marie Kirstine Hansen var blandt fadderne.

Både ved Hans Christian og Agnes Hedvigs begravelser nævnes, at 8 af deres børn levede og 6 var døde. Jeg har kun fundet 13 af dem i kirkebogen.

Broagerland
Broagerland med Egernsund, Langmai og Skodsbøl på et preussisk kort (Historiske kort på nettet)

Kilder

  • Kirkebøger
  • FolketællingerAner nævnt i indlægget

Aner nævnt i indlægget

En mening om “Slagter i Skodsbøl

Skriv en kommentar