Adrians første kone var købmandsdatteren fra Odense, Lykke Kristine Sørensdatter Borring (1730-1761).

Kjole i Robe Francaise-stil fra 1740’erne i stil med de kjoler, som Lykke Kristine bar. (Foto: metmuseum.org, Creative Commons, Public Domain)

Herredsfoged i Sunds og Gudme Herreder, Adrian Bekker, var gift tre gange og fik 21 børn. 15 af dem blev voksne og fik mange efterkommere.

Hans blev viet med sin først kone hos hendes forældre i den gamle gård i Vestergade i Odense, januar 1748 med kongelig tilladelse:

Cancellie Raad Adrian Tönnesen Backers bevilling at vies hiemme i Huuset af uvedkommende Præst.

F 5tus

Johan_Ludvig_Holstein_1694-1763
Lensgreve Johan Ludvig Holstein (1694-1763), var blandt andet Oversekretær for Danske Kanceeli og senere Gehejmestatsminister. (Maleri: Carl Gustaf Pilo / Public domain)

G.A.V.: At Vi, efter herom allerunderdanigst giorte Ansøgning og begiering, allernaadigst have bevilget og tilladt, saaog herved bevilge og tillade, at Os Elskelige Cancellie=Read og Regiments Qvartermester Adrian Tönnesen Becker og Lykke Kirstine Sørens datter Borring, maa hiemme i Huuset sammenvies af hvilken Praest de det begierer og dertil godvilligen kand formaae, naar den paabudte Accise efter Consumptions=Forordningen er bieven betalt, og ellers intet befindes, deres Egteskab lovligen at kunde hindre, desligeste at rette Sognepraest, som det ellers kunde tilkomme, samme Vielse at forrette, saaog at Kirken og dens betienter, samt Skolen, fattige og andre vedkommende derover intet i deres Rettighed afgaar; Dog skal denne Vielse ske af en ordentlig Menighed beskikket Praest, som for sin Forretnings Rigtighed kand vare ansvarlig; Givet etc.

Christianborg Slot den 1,de January 1748

J.L. Holstein

BOEDE HOS SVIGERFAMILIEN I ODENSE

Vestergade ligger øverst til venstre i billedet og Vestergade nr. 40 er en af de gårde, hvor baggårde og haver ses på tegningen.

Familien blev boende i Vestergade i hendes forældre, Karen Friis og Søren Borring gård, da Adrian var i store økonomiske vanskeligheder, og måtte afstå sit embede på grund af gæld omkring årsskiftet 1748-49.

FLYTTEDE TIL SVENDBORG

Møbler 1700-tallet 1
Inventaret i Adrian og Lykke Kristines hjem beskrives i detaljer i skiftet efter hendes død. Dog kun farver, ikke mønstre. Måske har det lignet den samtidig indretning i Møntmestergården, som er genskabt i Den Gamle By i Århus.

Efter fem år flyttede familien til Svendborg og lejede en gård i byen. Han arbejdede for Kammerherre Niels Juel på Tåsinge.

Kort efter ankomsten til Svendborg døde Lykke Borring i forbindelse med en barsel Hun havde født 9 børn: de tre døde som spæde, to var dødfødte og fire blev voksne.

I marts 1763 skiftede han med sine børn. Han var i

Alkovestue
I Møntergården er genskabt en alkovestue fra omkring 1750 i senbarokkens stil.

virkeligheden insolvent – det vil sige, at han ikke kunne dække sine udgifter og sin gæld – men hans svigerfar stillede i første omgang ingen krav til boet.

Skifteforretningen viser et meget rigt indbo, med store mængder af kinesisk porcelæn, sølvtøj, tin og kobber, 80 bøger, fine møbler og meget andet.

BØRNENE BLEV SPREDT

Herregården Bøttigersholm kom i 1785 til at hedde Hofmansgave. (Foto: Wikipedia Commons)

Adrians økonomi var så presset, at tre af hans fire børn måtte sættes i pleje hos hans afdøde kones familie.

De to ældste døtre, Catharine Bekker på 9 og Karen Friis Bekker på 7, kom til at bo hos deres morforældre i Odense indtil Adrian giftede sig igen.

5-årige Søren Borring Bekker boede hos sin mormors bror, Christian Friis,  der var præst i Drangedalen, Telemarken i Sydnorge (d. 1774).

Og den et år yngre Caroline Bekker kom til at bo hos sin moster, Nicoline Borring, der var gift med Major Johan Diderich Lange på godset Bøttigersholm, som senere blev omøbt til Hofmansgave, der ligger nord for Odense.

PÅKLÆDNING OMKRING 1750

MERE OM ADRIAN BEKKER OG HANS BØRN (ÅBNER SOM PDF)

Adrian Bekker

Koner og partner

Børn

Posted in BekkerMormors familieRediger

En mening om “Første ægteskab: Købmandsdatteren fra Odense

Skriv en kommentar