De meget velhavende fynske købmandsslægter giftede sig på kryds og tværs i hinandens slægter og med tætte familiemedlemmer. Blandt andet blev en moster og en nevø gift med hinanden. Det skete for at bevare velstanden samlet.

7e35066b4b8eb83cbc8a51f897470312
Brauniuskortet fra 1593 er det ældste kort over Odense. Byen ses ovenfra, og hovedgaderne Vestergade-Overgade og Nørregade ses tydeligt. På kortet står, at “Otonivm, odenseanernes by

Hans Christensen Friis Bager var søn af Christen Thomsen Friis (d. 1585), der var

rådmand og borgmester i Odense, og Boled, hvis baggrund ikke kendes.

Christen Friis’ forældre var Thomas Friis og Karen Lauridsdatter, der var sin mands moster.

Hans mor, Karen Kottis, som hun blev kaldt efter sin første mand, Laurids Kotte, giftede sig tredje gang med Claus Mikkelsen, som hun fik 3 døtre med

Købmand Karen Kotte

Velhavende borgerstue i 1500-tallet, Ålborgstuen, som kan ses på Nationalmuseet.

Karen Lauridsdatter Kotte drev selvstændig købmandsvirksomhed og var velanskrevet ved hoffet.

I modsætning til andre samtidig købmænd synes hun at være kommet igennem Syvårskrigen 1563-70 uden likviditetsproblemer, idet hun på linje med Københavnske storkøbmænd og Odensekøbmændene Oluf Bager og Hans Mule kunne skaffe den danske krone krigsvigtige varer på kredit eller mod betaling i korn og kvæg fra kronens godser. Hun havde desuden lensbrev på kirkens part af korntiender fra fynske kirkesogne på livstid.

Husede hertuger

UlrichMechlenburg
Herzog Ulrich III zu Mecklenburg (1527-1603) (Maleri: Theodor Fischer, 1573, Wikipedia Commons)

Som Bager og Mule lagde Karen Lauridsdatter også gård til, når fyrstelige personer var på gennemrejse til vigtige begivenheder.

I 1572 husede hun fx hertug Ulrik af Mecklenburg med følge på vej til datteren Sophies bryllup med Frederik 2. i København.

Af regnskabet fra denne begivenhed fremgår det, at hun fik langt den største kompensation.

Den næste på listen, hendes mands slægtning, købmand og borgmester, Jørgen Nielsen Kotte (d. 1584), fik kun lidt over halvt så mange penge for at lægge hus til 40 personer og ni heste.

hans-den-aeldre
Hertug Hans den Ældre af Slesvig-Holsten-Haderslev på illustration fra 1500-tallet.

Hertug Hans den Ældre og hans følge tog ind til hende flere gange, blandt andet i forbindelse med lenshyldningen i Odense i 1580, hvor konge og rigsråd overdrog ham og hertug Adolf  dele af Slesvig samt Femern, og hertugerne aflagde lensed.

Men hun havde også andre logerende, idet hendes gård fungerede som gældsfængsel, kaldet indlager, for låntagere, der skulle opholde sig der på egen bekostning, til gælden var betalt.

Moster og nevø gift

Thomas Friis var som tidligere nævnt gift med sin moster, Karen Lauridsdatter Kottis. Kilden til dette slægtsforhold er Dansk Adels Årbog fra 1994.

Thomas var søn af Hans Friis og Mette Lauridsdatter, der var enke efter købmand og rådmand Jørgen Knudsen Seeblad.

Borgmester i Kerteminde

Kerteminde2
Et gammelt prospekt over Kerteminde. (Det Kgl. Biblioteks Billedsamling)

Mette og Karen var døtre af købmand, rådmand og borgmester i Kerteminde, Laurids Poulsen (d. efter 1515) og Kirsten Lauritzdatter, der ofte angives til muligvis at høre til adelsslægten Kotte, som den yngste datter gifte sig ind i, men der findes ikke kilder, der kan bevise det.

Laurids nævnes som borgmester i 1512. Der er forskellige teorier om hans baggrund. Nogle steder nævnes hans som medlem af den adelige Skinkel-slægt. Hans våbenskjold på datterdatteren og hendes ægtemand, Mette Kottes og Hans Mules ligsten viser et trefliget aks eller en gren.

Baggrunden for dette våben og borgmesterens mulige adelskab er usikker. I orfejdebrevet af 1512 omtales han som sagt ikke som ærlig og velbyrdig, men det udelukker ikke, at han kan have tilhørt en af de fynske lavadelsslægter – måske Hvitaks fra Langeland eller en Bang-slægt fra Bogense.

Slægtninge nævnt i indlægget (Åbner som pdf)

Kilder (Blandt andet)

En mening om “Indgifte købmandsslægter

Skriv en kommentar