Indgifte købmandsslægter

Thomas Friis var gift med sin moster, Karen Lauridsdatter.
Thomas Friis var gift med sin moster, Karen Lauridsdatter.

Hans Christensen Friis Bager var søn af Christen Thomsen Friis (d. 1585), der var rådmand og borgmester, og Boled, hvis baggrund ikke kendes.

Christen Friis’ forældre var Thomas Friis og Karen Lauridsdatter, der var sin mands moster. Hans mor, Karen Kottis, som hun blev kaldt efter sin første mand, Laurids Kotte, giftede sig tredje gang med Claus Mikkelsen, som hun fik 3 døtre med

Købmand Karen Kotte

Karen Lauridsdatter Kotte drev selvstændig købmandsvirksomhed og var velanskrevet ved hoffet. I modsætning til andre samtidig købmænd synes hun at være kommet igennem Syvårskrigen 1563-70 uden likviditetsproblemer, idet hun på linje med Københavnske storkøbmænd og Odensekøbmændene Oluf Bager og Hans Mule var i stand til at skaffe den danske krone krigsvigtige varer på kredit eller mod betaling i korn og kvæg fra kronens godser.

Hun havde desuden lensbrev på kirkens part af korntiender fra fynske kirkesogne på livstid. Som Bager og Mule lagde hun også gård til, når fyrstelige personer var på gennemrejse til vigtige begivenheder.

I 1572 husede hun fx hertug Ulrik af Mecklenburg med følge på vej til datteren Sophies bryllup med Frederik 2. i Kbh. Af regnskabet fra denne begivenhed fremgår det, at hun fik langt den største kompensation, mens den næste på listen, hendes mands slægtning, købmand og borgmester, Jørgen Nielsen Kotte (d. 1584), modtog godt halvt så mange penge for at lægge hus til 40 personer og ni heste.

Hertug Hans den Ældre og hans følge tog ind til hende flere gange, blandt andet i forbindelse med lenshyldningen i Odense i 1580, hvor konge og rigsråd overdrog ham og hertug Adolf af Slesvig samt Femern, og hertugerne aflagde lensed.

Men hun havde også andre logerende, idet hendes gård fungerede som gældsfængsel, kaldet indlager, for låntagere, der skulle opholde sig der på egen bekostning, til gælden var betalt.

Borgmester i Kerteminde

Kerteminde2
Kort over Kerteminde

Thomas Friis var som tidligere nævnt gift med sin moster, Karen Lauridsdatter Kottis. Kilden tildette slægtsforhold er Dansk Adels Årbog fra 1994.

Han var søn af Hans Friis og Mette Lauridsdatter, der var enke efter købmand og rådmand Jørgen Knudsen Seeblad.

Mette og Karen var døtre af borgmester i Kerteminde, Laurids Poulsen, som muligvis var medlem af den adelige Skinkel-slægt og Kirsten Lauritzdatter, der ofte angives til muligvis at høre til adelsslægten Kotte, som den yngste datter gifte sig ind i, men der findes ikke kilder, der kan bevise det.

Friis af Odense

Der er mange teorier om, hvordan Friis-slægten måske er i familie med den adelige slægt Friis af Hesselager eller Friis af Lundby. Men kilderne mangler.

I nogle af de slægtstræer, der findes på nettet, er Friis af Odense og Friis af Stenstrup – som Lykke Kirstine Sørensdatter Borrings to svigerdøtre, Elisabeth Gommesen Brandt og Mette Christine Brandt, der  begge var gift med Søren Borring Bekker, nedstammede fra – i slægt med hinanden.  Men slægtstræerne er ikke enige om, hvordan familieforholdene skal beskrives.

Mormors mormors morfars farmors morfars farfar

Hans Christensen Friis Bager var min var min 9 x tipoldefar www.familiekroeniken.dk/site/person.asp?x=&person=46120.&srch=Hans%20Christensen%20Friis%20Bager……..

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s