Efter at have opgivet sin militære karriere i 1749, sad Adrian Bekker nogle år hårdt i det økonomisk og havde forskellige juridiske opgaver indtil han i 1756 blev fabriksinspektør og 1757­-60 fungerede som Toldkontrollør i Odense.

Aurelius
1752 oversatte og udgav Adrian Bekker Marcus Aurelius tanker.

Det var svært for Adrian Bekker at finde en ny fast beskæftigelse, efter han havde måttet

stoppe i militæret for at betale sin gæld. Derefter havde han nogle juridiske opgaver og boede sammen med sin første kone, Lykke Kirstine Sørensdatter Borring og deres voksende børneflok hos hendes forældre.

1751 søgte han et embede som herredsfoged, men fik det ikke, selv om kancelliet i København fandt ham meget egnet. Året efter oversatte og udgav han Marcus Aurelius tanker, men hans tidligere lærer, Ludvig Holberg forhindrede at han kunne åbne et juridisk forlag. Det havde Holberg nemlig selv eneret på.

1755 købte han et stort udlejningskompleks i Lille Gråbrødrestræde i Odense på auktion for 700 rigsdaler og flyttede ind i den. Ejendommen blev i 1761 vurderet til 2800 Rigsdaler. Han tog store lån i ejendommen

I ansøgningen til stillingen som herredsfoged skrev han, and havde været ” inspecteur over een af de største Fabriquer her i Landet”.

Hübners klædefabrik i Odense

IMG20160922105844
Del af brev skrevet af Adrian Bekker, mens han arbejdede på Hübners Fabrik.

Det har været formodet, at det kunne være fattighuset i Odense, men jeg satte mig for at undersøge det nærmere, og fandt frem til, at Anton Hübners bomulds- og uldvarefabrik, blev flyttet fra Wiesbaden til Odense i 1756 med 418 tyske arbejdere.

I 1730’erne søgte staten igen – efter mislykkede forsøg i 1600-tallet – at fremme oprettelsen af manufakturer. Man indkaldte udenlandske fabrikanter, som fik betalt rejse og etableringsomkostninger for de håndværkere, de tog med sig.

Desuden oprettede man det såkaldte Generalmagasin, der skulle sikre afsætningen, og man lagde høj told på konkurrerende varer fra udlandet.

Og i Hübners arkiver på Rigsarkivet fandt jeg flere arkivalier, hvor Adrian Bekker optræder som inspektør.

Fabrik flyttede til Tåsinge

IMG20160922110811
Stofprøver fra 1750’erne, som befinder sig i arkivet for Hübners Fabrikker på Rigsarkivet.

Manufakturerne klarede sig dog gennemgående dårligt, dels fordi det danske marked var for lille, dels fordi fabrikanternes kapitalkraft var for svag. Fra slutningen af 1700-tallet afvikledes efterhånden den merkantilistiske manufakturpolitik.

Det var også tilfældet for Hübners Fabrik, som efter kort tid blev nedlagt med stort tab for både Kong Frederik d. 5. og kammerherre Niels Juel til Valdemar Slot.

For dog at rede noget, flyttede kammerherren fabrikken til Troense, hvor det menes at den lå ved en mølledam i Grønnegade.

Toldkontrollør i Odense

Toldkontor som det kan ses i Den Gamle By i Århus.

Fra 1756 til 1760 var Adrian fungerende toldkontrollør i Odense, men fik ikke embedet, da han søgte det.

Han var vikar for den sygemeldte kancelliråd Nøragger. Da han blev nødt til at trække sig permanent, fik han udvirket, at hans svigersøn efterfulgte ham i embedet, og Adrian stod derfor igen uden beskæftigelse.

Flyttede til Svendborg

Niels_Juel2
Niels Juel til Stamhuset Taasinge. (Maleri muligvis af Jacob Coning / Public domain)

Det var nok grunden til, at Adrian i 1760 flyttede til Svendborg, og han har muligvis genoptaget arbejdet på klædefabrikken på Tåsinge, eller også arbejdede han direkte for kammerherre Niels Juel på Valdemars Slot i de 3 år der gik, indtil han blev udnævnt til Herredsfoged for Sunds og Gudme Herreder.

Han lejede først en gård på 11 fag i Gerritsgade 4. Kort efter døde hans første kone, Lykke Kirstine Borring døde i barselsseng i Svendborg i 1761.

Familien blev spredt, og børnene placeret hos deres mors slægtninge i Danmark og Norge.

Påklædning mænd 1700-tallet

Kilder

En mening om “Fabriksinspektør og toldkontrollør

Skriv en kommentar