Tingbøgerne er en interessant kilde til dagliglivet på Tåsinge. Gårdmændene var både tingsvidner og vurderingsmænd samtidig med at de var anklagede eller selv havde lagt sag an ved Tåsinge Birketing. 

Søby
Søby på kort. (Historiske kort på nettet)

Ligesom sin far før ham ses Joseph Clausen (1654-1729) meget ofte i Tingbøgerne for Tåsinge Birk.

Første gang var i 1675, hvor han var tingsstævner for sin far, der på samtlige bymænds vegne havde indkaldt 3 Søby-gårdmænd for skade forvoldt af deres hunde.

Stokkemand

Stokkemænd
Tegning af et tingsted af Olaus Magnus fra 1531. Tingets medlemmer, de såkaldte stokkemænd sidder på en stok, som er en bjælke, og lytter til de fremmødtes forklaringer. Det er så vidt vides den eneste samtidige afbildning af et nordisk ting.

Året efter var han første gang stokkemand – det vil sige en af de otte lægmænd, der sammen med foged og skriver, sad på stokkene som bisiddere – eller for at bevidne, hvad der foregik på tinget.

Det var en rolle han fortsatte med flere gange om året, indtil nogle år før sin død – samtidig med, at han regelmæssigt selv blev indstævnet for tinget.

1686 og 1687 var han indstævnet for sin formand på gårdens restance for 1684: 4 rigsdaler, 4 mark, 1 skilling og 1 gås, ½ lam, 1 gås, 5 æg. Foruden den part udi Mads Jensens ødegård bliver resterende som følger i hvert af de tre år: 4 rigsdaler, 4 mark og 7 skilling.

Vurderingsmand

Valdemars Slot på Resens Atlas i 1674 med den gamle hovedgård Kærstrupgård indsat. (Det Kongelige Biblioteks Billedsamling)

1687 var han desuden udmeldt som uvildig ejendomsbonde til at syne og taksere en selvejergård – vurderingen blev fremlagt i retten 10. november.

Første gang Joseph Clausen nævnes som kaldsmand var i 1687, og senere samme år var han udmeldt til syn af Valdemars Slot med tilhørende kirker, skove og bøndergods – skriftligt syn afleveret den 18. juli.

1690 indstævnede svendborgenserne P. Tygesen og Jacob Samsing for ubetalt gæld til dem.

Året efter fik han endeligt skøde på faderens ejendomsgård efter opgørelse med søskende.

Sager ved birketinget

Tåsinge Birketing dækkede Grevskabet Tåsinge, som var identisk med øen Tåsinge, som ses på “Speciel Kort over Thorseng med omliggende Øer og Kyster & saaledes som Landet fra 1780 til indeværende Aar 1822, af Hs Excellence Hr Generallieut. F. v. Iuel, oeconomisk er udskiftet og inddeelt”. Tegnet af C. A. Mansa Theill (Det Kongelige Biblioteks Billedsamling)

1694 oplyser et vidne i en voldssag:

“at han som i søndags næst afvigte var 8 dage om søndag aften forsamlet udi Josep Clausens hus i Gesinge og betale midsommers gilde, da som de sad ved bordet, nogle ord imellem Niels Christensen Ungemand og bemeldte Hans Rasmussen, hvilke han dog ikke hørte, hvad var, men at Niels Christensen tog fyrfadet, som lysestagen stod udi, hvorved lyset sluttes ud gik, han ikke ,hvad der bestiltes, men hørte vel, at lysestagen af Niels Christensen blev tilslagen. Videre var han ikke bevidst, hvorpå han bad sig Gud til hjælp.”

Joseph Clausen førte sag for Dorte Nielsdatter i 1708 med det formål, at det uægte barn, som hun har med Jørgen Navnesen, ægtes af ham.

1712 var han en af 4 ærlige dannemænd, som vidner om, hvad de har set og hørt på sognestævnet på Bjerreby Kirkegård søndagen den 17. april efter prædiken.

1715 blev der foretaget et skriftlig syn af “Taasinge Land.”

Han noteres for hartkorn 5 tønder, 2 fjerdingkar, 2 album, stuelænge på 9 fag ved magt, nørre længe 21 fag er gammel, behøver 60 alen fod, har 7 bester, 5 køer, 2 kalve, 8 får, 4 svin, at tærske endnu: 2½ trave rug, 4 tønder byg, 1 tønde havre og 2 læs ærter.

Sidste gang, han var stokkemand, var 1724.

Aner nævnt i dette indlæg (åbner som pdf)

Kilder

  • A. Lolks transkribering af Tåsinge Tingbøger, 1. Bog
  • A. Lolks “Bjerreby sogns gårde 1610-1660”
  • A. Lolks arbejder med Tåsinge Sognes Kirkebøger”
  • Kirkebøger

Skriv en kommentar