Magdalena Dominicusdatter Lorenzen stammede fra en slægt af rådmænd og købmænd i Sønderborg med indvandrede slægtninge fra Tyskland

soenderborg_rådhus-1600tallet
Sønderborgs rådhus fra 1600-tallet. (Efter maleri af F. Grossmann fra 1858)

Begge Magdalena Dominicusdatter Lorenzens forældre stammede fra slægter af rådmænd og købmænd i Sønderborg. Det galt både for Dominicus Lorentzen og Agathe Hümbkes familier.

Dominicus Lorentzens far og farfar var Hans Hansen Lorentzen (1565-før 1615), og Hans Lorentzen (d. 1599), Dominicus’ mor, Magdalena, og farmor, Catharina, vides der ikke mere om.

Stammede fra Westfalen

Stift Minden (Illustration: Anton Wilhelm Strack: Ansicht von Minden und der Porta Westfalica, 1797, Westfälisches Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte).

Agatha Hümbkens far var købmand i Sønderborg, Johann Hümbken, (1570-1635).

Han stammede fra byen Minden i Westfalen – nær Hannover – var hovedstaden i Stiftet Minden, hvor fyrstbiskoppen fra 1529 var protestantisk.

Byen lå mellem det daværende hertugdømme Braunschweig-Lüneburg og grevskaberne Hoya, Schaumburg, Lippe og Ravensberg samt flere biskopfyrstendømmer.

 Borgmestre i Sønderborg

Indretningen af et velhavende 1600-talshjem, som det kan ses i Den Gamle By.

Johann Hümbken – hvis navn også ses som Hümkes eller Himkes var gift med Cathrine Matzen (1575-1656), som var datter af rådmand Jürgen Matzen (d. 1635). Både hendes farfar og oldefar var desuden borgmestre i byen.

Farfaren, Mathias Matzen Kremer (1510 – før 1580), var gift med Catharina Volquardsen.

Et opgør med junkere

Mattias kaldes også Matz Kræmer, og i 1577 havde han ladet et par af adelsmanden

hanstheyounger
Hertug Hans af Slesvig-Holsten-Sønderborg. (Ukendt maler fra 1600-tallet).

Jørgen Blomes folk gå videre til hertug Hans den Yngre i en sag om voldsanvendelse.

Det fik junkeren til at forsøge at hævne sig mod den gamle borgmester og hans venner. Da han ud på natten ville storme ind, først gennem døren, derpå gennem vinduet i borgmesterens hus, blev han modtaget af borgmesterens venner med tørre hug.

Slagsmålet fortsatte ude på gaden. Skærmydslerne fortsatte og endte omsider en vinterdag. De to junkere Jørgen Blome og Erik Breide kom drukne til Sønderborg, hvor de fortsatte med at drikke til langt ud på natten. Til sidst fandt de på at gå til borgmesterens og rive vinduesskodderne af. Ved støjen kom naboer og genboer ud på gaden.

Jørgen Blome løb bort med sine ledsagere. Men Erik Breide blev stående og forhånede borgerne. Disse faldt over ham og huggede ham ned. En frænde klagede over dette drab. Men gerningsmændene kunne ikke findes.

Mathias Matzen Kremer (1510 – før 1580), var gift med Catharina Volquardsen, der var datter af Andreas Volquardsen (Folkersen), som var borgmester i Sønderborg 1554 og 1557.

Bormester i Sønderborg

Handlende
Handlende på Andreas Volquardsens tid. (Brunetto Latini, “Le Trésor”, Rouen · ca. 1450-1480).

1548 tilkendegav Christian 3. overfor rådsherrene i Sønderborg, at stadfæstelsen af skomagernes skrå (laugslove) ikke medførte en indskrænkning i Flensborgs privilegier.

Derfor fik borgmester og råd i Sønderborg befaling, om ikke at hindre indbyggerne og navnlig skomageren Flensborg i, som hidtil, at drive deres næring på Als og på torvet i Sønderborg.

Borgmester Andreas Volquardsen havde nemlig advaret borgmester og råd i Flensborg mod at lade byens skomagere besøge Als og Sønderborg.

Efter opfordring fra amtmand Thomas Sture og borgmester Andreas Volquardsen blev der i året 1554 indrettet en såkaldt “Kerkswarenbook” for St. Marienkirken. Denne gamle kirkebog, der fra 1554 til 1753 er ført af de skiftende kirkejurater. Og den blev konfirmeret og bekræftet af amtmanden, borgmesteren og de tolv rådsherrer.

sønderborg1
Sønderborgs byplan i 1600-tallet. (Det Kongelige Biblioteks Billedsamling).

Andreas Volquardsen nævnes sidste gang i et tingsvidne fra 1557, men hans død omtales ikke i den gamle kirkebog.

Hans kones navn er ikke kendt, men i 1587 betalte Carsten Volqaurtsen 10 mark til kirken for sin mors begravelse, og han er muligvis identisk med den Karsten Volquardsen, som var søn af Andreas.

Han nævnes desuden i Sønderborgs skattelister i 1585, var kirkejurat 1591 og 1592 og som i 1602 sammen med Matz Brun ejede det stolestade i kirken, som borgmester Thomas Brandt 1633 solgte til hofpræsten, provst Etzard Heshus, for 4 rigsdaler.

Aner nævt i indlægget (åbner som pdf)

Kilder

 

Skriv en kommentar