Christian Lange flyttede fra Rügen til den anden side af Østersøen til Thumby, hvor hans kone, Helene Nissen, havde forfædre i forskellige sogne på halvøen Angel i Sydslesvig

I de Nordtyske gårde, der var bygget som Halbygninger eller Rauchhausen, hvor beboerne og dyrene boede under samme tag med alkover ved siden, som det ses i gård på Frilandsmuseet.

Christian Lange blev gift med Helene Nissen fra Thumby på halvøen Angel i Sydslesvig. Landskabet Angel var oprindeligt hjemsted for anglerne, som udvandrede til det centrale og nordlige England og East Anglia.

Efter år 500 bosatte danerne sig på halvøen, hvor de grundlagde byer og byggede kirker og klostre.

Angel var præget af frie og efterhånden velhavende bønder og en blomstrende økonomi. Jorden var god og gav stort udbytte.

1614 blev der indført stavnsbånd i Angel. Stavnsbåndet i dette område var mere vidtgående end i kongeriget. Blandt andet omfattede det både mænd og kvinder og bandt dem til godset for livstid. Det betød, at forholdet mellem godsejerne og livegne bønder ofte var præget af udnyttelse og undertrykkelse.

Udsnit af halvøen Angel på kortet (Territoria Anglen et Schwansen Anno 1649, Iohannes Meier & Matthis und Clauss Petersen Goldtschmide, Det Kongelige Biblioteks Billedsamling)

Men også blandt de frie bønder opstod store sociale forskelle med etableringen af småbønder, kådnere eller husmænd ved siden af de mere velhavende storbønder, og det kan være årsagen til, at den detaljerede viden om slægtsforbindelserne er gået tabt.

Konen kom fra Uelsby

Uelsby Kirche – eller Ølsby, som byen hedder på dansk (Foto: Herbstlaub / Creative Commons)

Christian Langes kone, Helene Nissen (1697-1758) (ofte kaldet Helene Lange i kilderne), stammede fra Uelsby i Sydslesvig.

I Uelsby Kirkebog angives det, at hendes mor, Christina Nissen, var 91, da hun døde i 1745.

Det betyder at hun må være født omkring 1654. Hendes far, Hans Nissen, er ikke fundet i kirkebogen, og han må være død før den er bevaret.

Bønder i Thumby fra 1300-tallet

Møbler i en større Nordtysk gård på Frilandsmuseet.

Christian og Helens søn, Jacob Lange (1729-1768), var gift med Magdalena Hinrichsen, kaldet Malenke (f. 1726), hvis forældre var Hans Hinrichsen (1694-1768) og Anna Magdalena Asmussen (1700-1732), som for det meste kaldes Anna Margrethe i kilderne. De boede i Thumby, som i dag ligger i kommunen Schnarup-Thumby, eller Snarup Tumby på dansk. Det evangelsk-lutherske kirkesogn hedder Thumby-Struxdorf.

Hendes familie menes at have boet i Thumby siden 1300-tallet. Hun var datter af Asmus Matthiesen Brodersen (1655 – 1718), der omkring 1685 blev gift med Margrethe. Der er et hul i optegnelserne over vielser i Thumby kirkebog 1684-89, men da første barn er født 1686, kan det sluttes, at de er gift før.

Asmus Matthiesen Brodersen var søn af Hans Brodersen og Maria Petersen. Det vides ikke, hvornår de var født eller døde.

Kirkeregnskaber tilbage fra middelalderen

Sankt Johannes Kirke i Thumby, hvor de ældste dele stammer tilbage til 1300-tallet.

Den ældste kendte forfar var Broder Knudsen (f. 1375), der var selvejerbonde i Tumby, og som skænkede land til kirken: “Heft gegeven ein stück Landes”, som der står i det bevarede kirkeregenskab.

Broder Knudsen var far til Jess Brodersen, som 1442 også skænkede en del af sin jord til kirken.

Herefter fulgte de næste generationer: Broder Jessen, Jess Brodersen og Andreas Brodersen.

Andreas Brodersen kan findes i “Sønderjydske Skatte- og Jordebøger fra Reformationstiden” 1542, hvor han betalte 6 mark i Overskat i Gottorp Len. Hans ses også i regnskaberne for perioden 1565-86.

Hans Brodersen i tre generationer

Brodersen1
Stamtavlen over Slægten Brodersen starter med Broder Knudsen i ca. 1370/80.

Andreas’ søn var Hans Brodersen (1550 – 1593), hvis søn også hed Hans Brodersen, og som 1629 blev gift med en kvinde, hvis navn er ukendt. De havde flere børn, herunder muligvis den Hans Brodersen, der var far til Asmus Matthiesen Brodersen.

Det er selvsagt usædvanligt, at man teoretisk kan føre en bondeslægt tilbage til 1300-tallet, men det skyldes altså de gamle kirkeregnskaber og skatteregnskaber.

Denne type kilder findes kun meget spredt i Danmark.

Tegning og grundris af gård fra Angel i “Danske bøndergaarde : grundplaner og konstruktioner”, København 1924, H. Zangenberg.

Aner nævnt i indlægget (åbner som pdf)

Kilder

  • ”Kirkebøger fra Thumby” på Rigsarkivet og Archion.de
  • “Trauregister aus den ältesten Kirchenbüchern Schleswig-Holsteins : von den Anfängen bis zum Jahre 1704 / Bd. 16 , Flensburg und Angeln. I “Quellen und Schriften zur Bevölkerungsgeschichte Norddeutschlands”, Franz Schubert og Joachim Memmert. Göttingen 1997 (ISBN : 3893642889)
  • ”Stammbaum der Familie Brodersen aus Thumby” m.m. i Hans Clausen Brodersens privatarkiv i Studieafdelingen og Arkivet Forskningsafdeling ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig.
  • Sønderjydske Skatte- og Jordebøger fra Reformationstiden, udgiven ved F. Falkenstjerne og Anna Hude af Rigsarkivet (https://dis-danmark.dk/bibliotek/911543.pdf)

En mening om “Frie bønder fra Angel i Sydslesvig

Skriv en kommentar